FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZRNS: radioaktivnost u skladu s prosječnim vrijednostima

Autor: ista
ZAGREB, 29. ožujka 2011. (Hina) - Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS) priopćio je danas da je količina radioaktivnosti u atmosferi u skladu s prosječnim vrijednostima, a zabilježene varijacije odgovaraju atmosferskim prilikama i ne mogu se povezati s događajima u Japanu.

U današnjem priopćenju Zavod naglašava da informacije o "radioaktivnom oblaku", koje se šire putem elektroničke pošte, SMS porukama i slično ne treba uzimati u obzir budući da su neutemeljene, a imaju za cilj nepotrebno uznemiravanje javnosti.

Napominju da, prema podacima Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, prosječna brzina doze gama zračenja u ožujku 2011. nema značajnih odstupanja u odnosu na mjerenja iz ožujka 2010.

Prema informacijama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), dodaju, u padu su koncentracije radioaktivnog joda koji se mjere u Kanadi i na obali Pacifika. IAEA napominje da koncentracije tragova radioaktivnosti koje su atmosferskim širenjem došle do Kanade, nisu rezultirale primjetnim promjenama brzina doze na tom području.

Stoga DZRNS ne očekuje da će tragovi radioaktivnosti iz Japana, koji će se pojaviti u Europi, imati primjetan uticaj na brzine doza u RH i bit će, dodaju, svakako puno manji od prirodnih varijacija.

U Hrvatskoj se vrijednosti brzine doza prirodne radioaktivnosti kreću od 50 do 150 nSv/h (nanosiverta na sat). Zbog prirodnih varijacija, osobito zbog padalina, moguća su kratkotrajna povećanja brzine doze gama zračenja. Tako su mjerni podaci Sustava pravodobnog upozoravanja na nuklearnu nesreću u RH (SPUNN), očekivano pokazivali povećan iznos brzine doze gama zračenja na područjima zahvaćenim kišom. Najizrazitije povećanje zabilježeno je na području mjernih postaja u Rijeci i Premanturi i to oko 20 posto od prosječnih vrijednosti.

Prosječna vrijednost brzine doze u Rijeci iznosi oko 120 nSv/h, a najveća vrijednost u posljednja tri dana bila je 28. ožujka, u 13 sati, i iznosila je 152 nSv/h. Prosječna vrijednost brzine doze u Premanturi iznosi oko 90 nSv/h, a najveća vrijednost u posljednja tri dana bila je 118 nSv/h, izmjerena 29. ožujka u 4 sata.

U Zagrebu prosječna vrijednost brzine doze gama zračenja, na lokaciji Instituta Ruđer Bošković, iznosi oko 80 nSv/h. Najveća izmjerena vrijednost na toj lokaciji u posljednja tri dana bila je 96 nSv/h, 28. ožujka u 21 sat.

Brzine doze na ostalim postajama SPUNN u posljednja tri dana odstupale su 5 -10 posto od prosječnih vrijednosti, što je također u skladu s pridrodnim varijacijama.

Mjerni podaci SPUNN-a mogu se izravno pratiti na internet stranici DZRNS (http://www.dzrns.hr/spunn). Uključeni su u sustav EURDEP koji prikazuje redovna mjerenja radioaktivnosti diljem Europe (http://eurdep.jrc.ec.europa.eu).

U priopćenju se napominje da vrijednosti brzina doza na EURDEPU ne ukazuju na povećanje radioaktivnosti koje bi se moglo povezati s eventualnim tragovima ispuštanja radionuklida na lokaciji Fukushima-Daiichi u Japanu.

Jedinica za zaštitu od zračenja Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada neprekidno provodi mjerenja brzine ekspozicijske doze zračenja. Svakodnevno se na lokaciji Instituta provode očitavanja i izračunava se prosječna brzina apsorbirane doze.

(Hina) xpp/xmb yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙