FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RH i Kosovo žele jačati bilateralne odnose

Autor: kgab
ZAGREB, 25. ožujka 2011. (Hina) - Bilateralni odnosi Hrvatske i Kosova su prijateljski, bez otvorenih pitanja, i postoji obostrana želja za daljnjim unapređenjem suradnje na svim područjima za koja postoji interes, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković nakon sastanka s kosovskim šefom diplomacije Enverom Hoxhajem.

"Želio bih izraziti zadovoljstvo sveukupnom razinom bilateralnih odnosa između Hrvatske i Kosova. Oni su prijateljski, bez otvorenih pitanja i postoji obostrana želja da ih se u idućem razdoblju unaprijedi u svim onim područjima za koje postoji obostrani interes", rekao je Jandrović u izjavi za novinare.

Dvojica ministara potpisala su u ponedjeljak Protokol o suradnji između MVPEI-a i Ministarstva vanjskih poslova Republike Kosovo, što je, po riječima Jandrokovića, dodatni pokazatelj dobrih i prijateljskih odnosa.

Hoxhaj, prvi ministar vanjskih poslova Kosova koji je došao u službeni posjet Hrvatskoj, rekao je novinarima da će Kosovo "učiniti sve kako bi produbilo dobre odnose s Hrvatskom".

Jandroković i Hoxhaj dogovorili su se da će osnovati radnu skupinu na čelu s veleposlanicima dviju zemalja koja će utvrditi sva područja u kojima Hrvatska i Kosovo trebaju i mogu surađivati i sva područja u kojima Hrvatska Kosovu može pružiti pomoć i savjet.

Među područjima moguće suradnje je pomoć Kosovu da se pripremi za buduću suspenziju viznog režima sa zemljama EU-a. "Hrvatska, koja je već blizu schengenskim kriterijima, spremna je svo svoje znanje i iskustvo ponuditi na raspolaganje kosovskim kolegama", rekao je hrvatski šef diplomacije.

Što se tiče liberalizacije viznog režima između RH i Kosova, Jandroković je rekao da će hrvatska ispitati sve mogućnosti kako bi olakšala ulazak kosovskih građana.

Govoreći o gospodarskoj suradnji, Jandroković je rekao da u ovom razdoblju Kosovo predsjeda CEFTA-om koja je Hrvatskoj iznimno važna kao regionalni okvir za gospodarsku suradnju, pa je hrvatska strana ponudila Kosovu svoju stručnjake koji mu mogu u ovoj fazi pomoći u kvalitetnom i dobrom predsjedanju.

Hoxhaj je istaknuo važnost dobre regionalne suradnje koja bi se, po njegovu mišljenju trebala usredotočiti na gospodarske teme i u tom kontekstu pozvao je hrvatske ulagače da dođu i ulažu na Kosovu, a Jandroković je rekao kako vjeruje da će s hrvatske strane biti velikog interesa za ulaganje i trgovinu s Kosovom.

Ministri su razgovarali i o statusu hrvatske zajednice na Kosovu koja tamo živi već stoljećima, te se dogovorili da će pronaći načine i modele za osnaživanje hrvatske zajednice na Kosovu.

"Sve ćemo učiniti kako bismo poboljšali njihov položaj u smislu školstva, kulture, i upravo ta zajednica treba biti snažna veza između Republike Kosova i Republike Hrvatske", kazao je kosovski ministar.

Što se tiče nedavno započetog dijaloga između Kosova i Srbije, Jandroković je rekao da Hrvatska snažno podržava početak tehničkog dijaloga pod okriljem EU-a te da je zainteresirana za to da taj dijalog pruži konkretne rezultate. "Hrvatska je priznala Kosovo i želi razvijati dobre, prijateljske i sadržajne odnose s Kosovom, ali isto tako podsjećam da je Hrvatska zainteresirana i za jačanje odnosa sa Srbijom. Naša je poruka da želimo razvijati dobre odnose sa svim zemaljama regije jer želimo da i ovaj prostor nakon dugih godina sukoba postane prostor mira, suradnje i prosperiteta", istaknuo je. Dodao je da razvijati dobre odnose s jednom zemljom ne znači zbog toga kvariti odnose s drugom.

Hoxaj je istaknuo da se radi o tehničkom dijalogu između dviju zemalja kojim se pokušavaju riješiti praktična pitanja u idućim mjesecima.

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙