FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori o vlasti u BiH i dalje bez rezultata

Autor: rmav
SARAJEVO, 16. ožujka 2011.(Hina) - Novi krug pregovora o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini, koji je u srijedu vođen u Sarajevu, ponovno je završen bez rezultata a četiri stranke predvođene Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP) najavile su kako će u četvrtak započeti postupak konstituiranja izvršne vlasti na razini Federacije BiH.

Predsjednici SDP-a Zlatko Lagumdžija, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, HDZ BiH Dragan Čović i HDZ 1990. Božo Ljubić ponovo su satima iza zatvorenih vrata u Uredu visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu pokušavali dogovoriti raspodjelu ministarskih mjesta namijenjenih Hrvatima u budućoj vladi Federacije BiH i vijeću ministara BiH no sporazuma nije bilo, potvrđeno je u večernjim satima iz OHR-a.

"Razgovori između HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a BiH završeni su bez sporazuma o uspostavi vlasti u Federaciji BiH. Velepoislanici zemalja članica upravnog odbora Vijeća za provedbu mira koji su sudjelovali u dijelu razgovora potpuno su podržali napore OHR-a", stoji u priopćenju.

Također se pojašnjava kako su međustranački razgovori do sada doveli do sporazuma o zajedničkim programskim osnovama te dogovora da bi stranke koje sudjeluju u koaliciji trebale biti zastupljene na svim razinama vlasti.

"Konačni sporazum nije mogao biti postignut zbog raspodjele dva ministarska mjesta", navodi OHR.

Nitko od sudionika tih pregovora vođenih u OHR-u nije novinarima želio kazati ništa o njihovom sadržaju, a lokalni mediji nagađaju kako je i dalje prijeporno to hoće li dva HDZ-a dobiti svih pet federalnih ministarskih mijesta i tri ministarstva na državnoj razini koja trebaju popuniti kandidati iz reda hrvatskog naroda.

Predsjednici članica koalicijskog bloka, kojega uz SDP čine SDA te Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak", tijekom dana su se na odvojenim konzultacijama dogovorili da nastave provoditi sporazum o postizbornom savezništvu i pokušaju uspostaviti vlast u Federaciji BiH.

Također se nagađa kako će se pregovori s dva HDZ-a ipak nastaviti tijekom večeri i u četvrtak, te kako bi u postizanju dogovora mogao posredovati i Wilfried Martens, predsjednik Europske pučke stranke (EPP) koji je u Sarajevo doputovao kako bi sudjelovao u radu okruglog stola posvećenog europskim integracijama te stanju na Balkanu.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙