FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 22 sata

Autor: jnah
ZAGREB, 26. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 22 sata:

ZAGREB

Glavnom izvršnom direktoru INA-e, Bojanu Milkoviću, određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, koje USKOK treba saslušati u istrazi o njegovoj navodnoj korumpiranosti, doznaje se od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda Ratka Šćekića koji je odluku donio nakon Milkovićevog očitovanja o onome za što ga se tereti. Sudac navodi kako se u istrazi o navodnom primanju mita predlaže saslušanje 20-ak svjedoka. Jednomjesečni pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke određen je i drugookrivljenom Miroslavu Pacaku koji je, prema riječima suca Šćekića, nedostupan jer je izvan Hrvatske, pa će USKOK od policije morati zatražiti raspisivanje tjeralice za njim. Milkovićev odvjetnik Goran Mikuličić izjavio je Hini da je sudac istrage, prilikom određivanja pritvora, odbio prijedlog USKOK-a da se njegov branjenik u zatvoru zadrži i zbog opasnosti od mogućeg ponavljanja kaznenog djela te je najavio da će sucu umjesto istražnog zatvora predložiti određivanje blaže mjere tzv. kućnog zatvora. Mikuličić navodi da je Milković detaljno iznio svoju obranu USKOK-u porekavši sumnje za koje ga se tereti. USKOK je otvorio istragu protiv glavnog izvršnog direktora INA-e, Milkovića kojeg tereti za primanje mita, kao direktora sektora u Croscu i kasnije predsjednika Uprave tog poduzeća zajedno s nekadašnjim Croscovim voditeljem projekta remonta svih platformi Miroslavom Pacakom.

RETKOVCI

Nakon višesatnih pregovora u Retkovcima nedaleko Vinkovaca nije postignut dogovor između ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petra Čobankovića i predstavnika Sindikata hrvatskih seljaka, te je za početak travnja dogovoren drugi krug pregovora. "Kada je riječ o izravnom zadiranju u proračaun, ne mogu prihvatiti nikakve obveze", izjavio je novinarima nakon sastanka ministar Čobanković, obrazloživši to odlukom Hrvatskog sabora o nepovećanju rashodovne strane državnog proračuna i Zakonom o fiskalnoj odgovornosti. Prema njegovim riječima, kada bi država po osnovu traženja Sindikata hrvatskih seljaka samo isplatila traženih 250 kuna po hektaru do punog iznosa potpora, to bi državni proračun koštalo između 180 i 190 milijuna kuna, a novca za to u proračunu nema. Rekao je i kako u povjesti hrvatske države, od kada postoji ovakav ili sličan sustav poticaja kakav je danas, nikada nisu bile isplaćene sve potpore u maksimalnom iznosu, navevši kako su prošle godine potpore bile isplaćene u iznosu od 86,6 posto, a u ovoj godini bit će 88,5 posto. "Vidjet ćemo da li s još nekim mjerama možemo pomoći boljem poslovanju poljoprivrednika", rekao je ministar Čobanković, dodajući da i zahtjev za isplatu cijene plavog dizela u iznosu 4 kune predstavlja zadiranje u državni proračun te mu se ne može udovoljiti. Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac najavio je za 5. travnja u Zagrebu drugi krug pregovora.

ZAGREB

Zagrebački protuvladim prosvjed završio je oko 21 sat na Trgu bana Jelačića nakon trosatne mirne šetnje u kojoj je, po novinarskoj i po policijskoj procjeni, sudjelovalo oko tisuću prosvjednika. U kilometarskoj šetnji užim središtem grada koja je počela oko 18 sati na Cvjetnom trgu prosvjednici su preko Ilice i Mesničke ulice pokušali doći do Markova trga gdje ih je zaustavio policijski kordon nakon čega su se uputili do središnjice HDZ-a gdje su uzvikivali "HDZ lopovi", "Jaco odlazi" i "Hoćemo izbore". Nakon toga uputili su se Hebrangovom ulicom gdje se kolona zaustavila ispred japanskog Veleposlanstva kako bi minutom šutnje odala počast tisućama žrtava razornog potresa i tsunamija koji je pogodio tu zemlju. Uz povike "Svi na ulice" kolona se uputila Gundulićevom ulicom gdje su zastali ispred zagrebačkog HDZ-a uzvikujući "HDZ odlazi" i "HDZ mafija". Zatim su se užim središtem grada uputili prema sjedištu najveće oporbene stranke SDP-u na Iblerovom trgu, gdje su uzvikivali "Nećemo ni vas" te "SDP lopovi". Nakon toga vratili su se na Trg bana Jelačića gdje je oko 21 sat završen prosvjed, a sljedeći je najavljen za srijedu. Prosvjednici su kao i obično na rutama kojima su prolazili blokirali promet, a prosvjed je prošao bez incidenata. Policija je zbog kršenja zabrane kretanja po središtu grada ponovno privela Ivana Pernara. Još jednog prosvjednika privela je zbog bacanje petarde.

ZADAR/RIJEKA/KARLOVAC

Prosvjedi su danas, osim u Zagrebu, bili najavljeni u još 12 gradova. U Rijeci se okupilo 200-tinjak prosvjednika, u Karlovcu 100-tinjak a neuspio je bio u Šibeniku gdje ih je prema medijskim izvješćima bilo tek desetak. Prvi prosvjed održan je u Zadru, gdje se u podne okupilo dosad najmanje, tek 50-ak prosvjednika. U šetnji Kalelargom zaustavili su se ispred stranačkih prostorija HNS-a i brojnih banaka, a na metalna vrata katedrale sv. Stošije izvjesili su transparent „Gradite dvorove, a nas bi u torove". U jednom trenutku policija je spriječila sukob jedne prosvjednice i Zadranina koji je prosvjednicima poručio da se srame zbog toga što rade. Prosvjednici su u Rijeci tijekom šetnje odali počast žrtvama potresa u Japanu, pozdravili štrajkaše u Večernjem listu, pred gradskim poglavarstvom dozivali gradonačelnika Vojka Obersnela, a ispred sjedišta HDZ-a priredili performans "Proljetno čišćenje" u kojemu su metlama čistili ispred ulaza. Prije toga su s prozora obližnje zgrade bacili lažne novčanice. Uzvikivali su "Dolje političke elite", "SDP lopovi, HDZ lopovi", "Više cvijeća, manje smeća", "Izdali ste radnike", "Sloboda medija". U Karlovcu su prosvjednici svoju kritiku usmjerili na karlovačke političare Branka Vukelića i Damira Jelića iz HDZ-a te na neodaziv građana prosvjedu. Pred ulazom HDZ-a ostavili su banane s porukom da ionako "od građana rade majmune i od države banana državu".

ZAGREB

Sedamnaest gradova u Hrvatskoj ugasilo je večeras u 20,30 sati svjetla na sat vremena u nekim ulicama i kulturnim znamenitostima, sudjelujući tako u globalnoj akciji "Sat za planet Zemlju" koju petu godinu za redom organizira svjetska neovisna organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund). Akciji su se pridružili i građani, gaseći svjetla u svojim domovima, kao i neke tvrtke i institucije. "Večeras u 20,30 sati stotine milijuna ljudi diljem svijeta gase svjetla za planet Zemlju. Između 134 zemlje u akciji, koju organizira WWF nalazi se i Hrvatska - ugasili smo zidine u Dubrovniku, rivu i Dioklecijanovu palaču u Splitu, Arenu u Puli, Tvrđu u Osijeku, zadarski Forum, tvrđavu u Hvaru, Varaždin, Opatiju, Buje, Makarsku rivijeru i Zagreb", rekla je večeras jedna od ambasadorica akcije u Hrvatskoj, glumica Zrinka Cvitešić, koja je vodila program središnje proslave na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Voditeljica tog projekta u Hrvatskoj Petra Boić Petrač ističe kako je osnovni cilj akcije ukazati da svakodnevnim malim aktivnostima svi mi možemo smanjiti svoj "ekološki otisak", te da donositelje odluka potaknemo na razmišljanje o korištenju energije iz obnovljivih izvora. Prije početka proslave minutom šutnje izražena je sućut stanovnicima Japana u vrijeme velike krize s kojom se součavaju. Nakon odbrojavanja, na Cvjetnom trgu i u okolnim ulicama ugašena je rasvjeta, a prigodni program je uslijedio uz svijetlost svijeća.

ZAGREB

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) večeras su zatvorena četiri međunarodna specijalizirana sajma turizma, hrane, vina i opreme, na kojem su najnovije trendove, proizvode i usluge predstavljali 525 izlagača iz Hrvatske i 28 zemalja, a koje je prema ocjeni organizatora posjetilo očekivani broj posjetitelja. Međunarodni sajam turizma CroTour okupio je turističko-ugostiteljsku struku na nizu stručnih skupova, foruma i prezentacija na kojima su, uz domaće, sudjelovali i brojni strani stručnjaci te direktori inozemnih turističkih predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Jedni od bolje posjećnih skupova bili su Hrvatski turistički forum i skupovi ususret sezoni u organizaciji Ministarstva turizma te skupština i stručni skupovi Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA). Suorganizator tog sajma adriatica.net Grupa te druge putničke agencije, kao i turističke zajednice te gradovi predstavili su ponudu i cijene za ovu sezonu. Grad Zagreb je ove godine bio i prvi grad-partner sajma, što će se nastaviti i na idućim sajmovima s ciljem promocije gradova. Sajam Vinovita predstavio je novosti u vinskoj i vinogradarskoj industriji, dodijelivši među 262 uzoraka nagrade za najbolje ocijenjena vina po pravilima Svjetske vinske organizacije-OIV. Počasni šampion je suho bijelo vino Graševina, berbe 2009 iz Kutjeva d.d., a njihov je i šampion među polusuhim bjelim vinima Traminac, ledeno vino, berba 2009. Šampion crevnih vina je makedonski Vranac Alexander iz Valandova, berba 2007.

OSIJEK

Osnivačka skupština Udruge ratnih veterana 3. "A" (aktivne) brigade Zbora narodne garde (ZNG) održana je danas u Osijeku, a za predsjednika je izabran brigadir Marko Leko, zadnji zapovjednik te brigade. Brigadir Marko Leko bio je zapovjednik 3. "A" Brigade ZNG-a od 2002. do 2006. godine kada je ta brigada raspuštena. Tijekom Domovinskoga rata kroz tu je brigadu prošlo više od devet tisuća hrvatskih branitelja, od kojih je 323 poginulo, 1088 ranjeno, a još uvijek se kao nestali vodi 36 osoba, rekao je Marko Leko. Istaknuo je da je osnovni cilj osnivanja udruge "naša sveta obveza da odamo dostojanstveno poštovanje našim poginulim vojnicima, jer do sada ni u jednome od četiriju gradova koje smo branili i gdje smo ginuli - Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima i Slavonskome Brodu nema ni jednoga zajedničkoga spomen- obilježja". Zato je, rekao je Leko, "naš prvi zadatak da u spomenuta četiri grada podignemo spomen obilježja", dodavši kako je želja udruge da u svakome od tih gradova uspije preimenovati neku ulicu ili park u ime njihove proslavljene gardijske brigade. Gradonačelnik Bubalo obećao je pomoć pri izgradnji spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. "A" Brigade ZNG-a, koja je kasnije preimenovana u 3. Gardijsku brigadu Hrvatske vojske.

OSIJEK

Osječki gradski prijevoz putnika (GPP) od noćas će ukinuti noćne linije tramvaja i autobusa od ponoći do pet sati ujutro zbog učestalih napada i ozljeđivanja svojih djelatnika, vozača i kontrolora, rečeno je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u toj tvrtki. Direktor GPP-a Igor Medić istaknuo je da se više ne može tolerirati vandalsko ponašanje prema djelatnicima te tvrtke i najavio da će zato zatražiti da u vozilu bude uniformirani policajac. Podsjetio je da je u nekoliko zadnjih mjeseci bilo deset napada na djelatnike GPP-a. Smatra da su neki od razloga za te napade ti što se počinitelji ili ne procesuiraju ili procesi predugo traju, kao i to što se obično radi o maloljetnim osobama. Posljednji napad na djelatnike GPP-a dogodio se prošle noći kada su četvorica mladića kamenom pretukla vozača autobusa koji je završio s teškim ozljedama glave i tijela na Traumatološkom odjelu Kliničke bolnice Osijek, rekao je Medić. Predstavnik sindikata osječkoga GPP-a Boško Aničić najavio je da će radnici najprije pokušati probleme riješiti s policijom te će, ako treba, ići i do ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, a spremni su na neko vrijeme autobusima i tramvajima blokirati ulicu Europske avenije u središtu grada.

SPLIT

Petnaestogodišnjak iz Zmijavaca na području Imotskog teško je ozlijeđen popodne oko 16 sati u eksploziji nepoznate eksplozivne naprave, izvijestila je večeras splitska policija.

Teško ozlijeđeni maloljetnik je kolima hitne medicinske pomoći prebačen na liječenje u Klinički bolnički centar (KBC) Split. Na mjestu događaja još traje očevid kojim će policija utvrditi o kakvoj eksoplozivnoj napravi se radilo.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙