FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: na suđenju za Lovas svjedok bivši političar

Autor: ssai
BEOGRAD, 17. ožujka 2011. (Hina) - Suđenje u Beogradu četrnaestorici optuženika za ratni zločin u Lovasu 1991. nastavljeno je u četvrtak svjedočenjem Milorada Bastaje, negdašnjeg potpredsjednika Srpske narodne obnove, koji je potvrdio da su se toj stranci prijavljivali dobrovoljci za odlazak u Hrvatsku, dodavši kako nema spoznaja da su preko stranke upućeni ljudi koji su optuženi za zločine u Lovasu.

“Te ljude koji su se željeli angažirati mi smo samo povezivali s ljudima iz tzv. SAO Krajine koji su mogli organizirati njihov dolazak u hrvatska mjesta u kojima je bilo Srba“, rekao je Bastaja u nastavku dokaznog postupka pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu.

Te ljude, kako je istaknuo, nije znao po imenima, a prvooptuženog Ljubana Devetaka vidio je prvi put u Novoj Pazovi na dan kada je po njegovim riječima “oslobođeno selo“ 10. listopada kada je, kako je istaknuo, prvi put i čuo za Lovas.

“Za događaje u Lovasu sam prvi put čuo poslije pet, šest mjeseci...da je bila neka skupina... ne znam tko ih je poslao, ja nisam“, izjavio je svjedok.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008., pošto je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tome mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović te pripadnici paravojne postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Svjedočenjem Bastaje počela su ročišta predviđena za ožujak u predmetu “Lovas“, koja bi trebala trajati do kraja sljedećeg tjedna.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙