FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pentagon: Gadafi naoružava dragovoljce protiv pobunjenika

Autor: vrad
WASHINGTON, 25. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Pukovnik Moamer Gadafi naoružava civile "dragovoljce" kako bi se borili protiv pobunjenika, rekao je u petak visoki dužnosnik Pentagona, viceadmiral Bill Gortney koji to tumači kao znak slabljenja libijskih snaga.

"Danas smo doznali da je počeo naoružavati, kako on kaže, dragovoljce kako bi se borili protiv oporbe", rekao je viceadmiral Gortney iz američkog združenog glavnog vojnog stožera na tiskovnoj konferenciji.

"Nisam sasvim siguran da su to doista dragovoljci i ne znam koliko njih će moći unovačiti, ali je znakovito da smatra nužnim tražiti pojačanje među civilima", dodao je.

Zračne operacije su se pojačale u zadnja 24 sata, sa 153 polijetanja zrakoplova, napose radi pružanja potpore civilima koji su meta napada libijskih snaga.

Općenito gledano, libijska vojska je znatno oslabljena, smatra viceadmiral: "Gadafi više gotovo i nema protuzračne obrane i ima samo ograničenu sposobnost zapovijedanja i pružanja potpore svojim snagama na terenu".

"Njegovi zrakoplovi više ne mogu letjeti, brodovi su mu u lukama, zalihe streljiva se i dalje uništavaju, komunikacijski tornjevi su srušeni, a zapovjedni bunkeri su postali neupotrebljivi", razložio je.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙