FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Niska radioaktivnost kreće se prema Sjevernoj Americi

Autor: bcav
BEČ, 17. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Niske koncentracije radioaktivnih čestica iz oštećene japanske nuklearke kreću se istočno i u idućim danima očekuje se da će stići do Sjeverne Amerike, objavio je u četvrtak švedski dužnosnik.

Američka Nuklearna regulatorna komisija (NRC) u Washingtonu je priopćila da će se radioaktivnost na velikim udaljenostima raspršiti, pa se u SAD-u ne očekuju opasne koncentracije.

"Očekujemo da će SAD izbjeći štetne razine radioaktivnosti", rekao je glasnogovornik NRC-a Joey Ledford. "Ne predviđamo prijetnju Americi", dodao je.

Švedski stručnjak, direktor Instituta za obrambena istraživanja Lasr-Erik De Geer, naveo je podatke iz međunarodne mreže mjernih postaja za otkrivanje testiranja nuklearnog oružja.

Ističući također da razine nisu opasne za ljude, predvidio je da će čestice nastaviti put preko Atlantika i doći do Europe.

"Radi se o vrlo, vrlo slaboj aktivnosti, pa ljudi ne bi trebali biti zabrinuti", naglasio je De Geer izražavajući uvjerenost da će se radioaktivnost bilježiti na cijeloj sjevernoj hemisferi.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙