FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak ministra Bačića i veleposlanika Slovenije Volka

Autor: mbuj
ZAGREB, 18. ožujka 2011. (Hina) - Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić i veleposlanik Slovenije Vojko Volk sastali su se danas u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenje i graditeljstva, a teme sastanka bile su predpristupni pregovori Hrvatske te produbljivanje gospodarske suradnje dviju susjednih i prijateljskih zemalja, priopćilo je ministarstvo.

Kao primjer izvrsne suradnje, navodi se u priopćenju, ministar Bačić istaknuo je Savsku komisiju, Međunarodnu komisiju za sliv rijeke Save koja od 29. prosinca 2004. radi na realizaciji dogovorenih ciljeva za uspostavljanje međunarodnog režima plovidbe rijekom Savom i njenim plovnim pritokama; uspostavljanje održivog upravljanja vodama te poduzimanje mjera za sprječavanje ili ograničavanje od opasnosti, kao i uklanjanje štetnih posljedica nastalih zbog poplava, leda, suša i nesreća koje uključuju tvari opasne za vode.

Ministarstvo u priopćenju navodi kako je ministar Bačić bio tri godine predsjedavajući Savske komisije koja iza sebe ima brojne uspješne projekte pa tako i Studiju rehabilitacije plovnosti rijeke Save. Realizacija zahvata kandidirana je za financiranje iz EU fondova a njenim ostvarenjem potaknut će se između ostaloga razvoj nautičkog turizma.

Veleposlanik Volk govorio je o hidroelektranama koje je na Savi Slovenija u zadnje vrijeme izgradila a koje sve više postaju i turistička atrakcija, navodi ministarstvo i dodaje kako je "ovdje važno reći također da je Slovenija pružila dragocjenu pomoć Hrvatskoj u pripremi za realizaciju projekta HE Podsused".

Veleposlanik Volk je zahvalio ministru Bačiću na pomoći koju je Ministarstvo pružilo u otklanjanju administrativnih barijera za realizaciju investicije tvrtke Calcit Lika u Gospiću, iako se radi o relativno manjem projektu vrijednom 14 milijuna eura, a koja se od nedavno dobro razvija, navodi u priopćenju ministarstvo.

Također ističe kako je ministar Bačić izjavio da su u hrvatsko zakonodavstvo unesene sve mjere zaštite okoliša koje vrijede i u Europskoj uniji.

"Dobrodošli su projekti koji tim mjerama udovoljavaju i poštuju hrvatski prostor te je Hrvatska sklonija razvijanju većeg broja manjih investicijskih projekata koji donose proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta, nego megalomanskim projektima", stoji u priopćenju.

Dogovoreno je da će se na inicijativu slovenske tvrtke Gorenje uskoro u Ministarstvu održati sastanak o daljnjem razvijanju sustava gospodarenja električnim i elektroničkim otpadom.

Ministar Bačić i veleposlanik Volk složili su se da bi ova dobra iskustva bilo dobro precrtati i na ostala područja zaštite okoliša koja su u obostranom interesu naše dvije zemlje, navodi ministarstvo.

"Osim opredjeljenja da će razvijati i dalje dobre odnose Slovenije i Hrvatske veleposlanik i ministar dijele i ljubav prema hrvatskim otocima. Ministar Bačić sve je otoke upoznao kao državni tajnik zadužen za otoke i more a veleposlanik Volk je rođen na Visu i obišao je također sve naseljene hrvatske otoke", stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙