FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gadafi ne postustaje unatoč zračim napadima

Autor: djan
TRIPOLI, 24. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Savezničke snage u četvrtak su i petu su noć zaredom napale oklopne snage Moamera Gadafija, ali zasad nisu uspjeli zaustaviti njegove tenkove u napadima na gradove pod kontrolom libijskih ustanika.

Gadafijevi tenkovi u srijedu su navečer pod okriljem noći ponovo ušli u Misratu, treći po veličini libijski grad, i nastavili granatirati poručje oko glavne bolnice, objavili su stanovnici i pobunjenici. Stanovnici govore da se događa "pokolj", s tenkovima i topništvom koji razaraju zgrade te sa snajperistima koji nasumice pucaju po ljudima. Stanovnici kažu da su ubijene desetine ljudi.

U Tripoliju se u četvrtak prije zore čulo nekoliko snažnih detonacija, a gradom je odjekivala paljba iz protuzračnog oružja. Libijski dužnosnici rano su u četvrtak odveli starne novinare u mjesnu bolnicu i pokazali im pougljena tijela 18 vojnika i civila ubijenih u zračnim napadima tijekom noći.

Američki kontraadmiral Gerard Hueber rekao je u srijedu u telefonskoj konferenciji za tisak da Gadafijeva vojska nastavlja kršiti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN koja poziva na prestanak napada na civile, jer nastavlja borbe u više gradova. Hueber je rekao novinarima da međunarodne snage koje nadziru UN-ovu zabranu leta nad Libijom, nastavljaju s pritiskom na Gadafijeve snage, te da je koalicija u zadnja 24 sata izvela 175 borbenih letova, od čega su američki piloti izveli 113, a druge zemlje ostatak. Koalicijske snage imale su za cilj Gadafijeve mehanizirane postrojbe, topničke položaje i pokretne lansere projektila, rekao je Hueber telefonom sa zapovjednog broda USS Mount Whitney u Mediteranu.

Francuski ministar obrane Gerard Longuet rekao je da su francuske zračne snage uništile deset libijskih oklopnih vozila u posljednja tri dana.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙