FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: nastavljaju se sukobi na istoku

Autor: djan
TRIPOLI, 15. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Snage odane Moameru Gadafiju napale su u utorak dva pobunjenička grada na istoku, Bregu i Adždabiju, dok se bitka za istočnu Libiju sve više približava glavnom ustaničkom uporištu Bengaziju, javljaju agencije.

Vladine snage od jutra žestoko bombardiraju pobunjeničku kontrolnu točku nedaleko od Adždabije i obližnje skladište oružja. Adždabija je grad na važnom čvorištu dviju autocesta i ako je Gadafijeve snage osvoje mogu zaobići Bengazi s južne strane i nastaviti pustinjskom cestom neometano napredovati prema Tobruku i granici s Egiptom. Ustanici su se u utorak povukli s navedene kontrolne točke i Gadafijeve su snage na samo 20 kilometara od grada, posljednjeg većeg urbanog središta prije Bengazija.

U tijeku su također sukobi za Bregu, grad s pet tisuća stanovnika i važnim naftnim postrojenjem, koji je proteklih dana često osvajala jedna pa druga strana, ne uspijevajući u međuvremenu učvrstiti liniju obrane. "Čas napredujemo, čas se povlačimo. Ne kontroliramo grad, ali ga ne kontroliraju ni oni", rekao je za Reuters jedan od pobunjeničkih boraca.

Televizija Al-Džazira javila je da se prema Bregi kreću elitne vojske postrojbe pod zapovjedništvom Gadafijevih sinova, što sugerira da libijski čelnik želi konačno skršiti otpor ustanika u tom gradu.

Gadafijeve snage zadnjih dana polako napreduju duž istočne obale, zauzimajući grad po grad koji su izgubile na početku pobune. Ustaničke snage slabo su opremljene i Gadafijevi tenkovi, topništvo i zrakoplovi polako, ali sigurno krše njihov otpor.

Pobunjenici su danas priznali da su režimske snage zauzele Zuvaru, grad s oko 45 tisuća stanovnika, na zapadu zemlje. Državna je televizija u utorak prikazala kako se u središtu grada okupljaju stanovnici i kliču Gadafiju.

(Hina) xdj ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙