FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gadafi osvojio Adždabiju, otvoren put prema istoku

Autor: djan
ZAGREB/TRIPOLI, 15. ožujka 2011. (Hina) - Žestoki zračni i topnički napadi libijskih vladinih snaga prisilili su pobunjenike da u utorak popodne napuste Adždabiju, strateški važan grad 150 kilometara od Bengazija, javljaju agencije.

Adždabija je posljednji grad koji je stajao na putu između Gadafijevih snaga i Bengazija, glavnog ustaničkog uporišta. Taj grad, koji u mirodopsko vrijeme ima 100 tisuća stanovnika, nalazi se na čvorištu dviju važnih prometnica. Onom južnijom, kroz pustinju, Gadafijeve snage sada mogu zaobići Bengazi, okružiti ga, i nastaviti dalje prema Tobruku i egipatskoj granici.

Libijska državna televizija javila je da vladine snage imaju punu kontrolu nad gradom, a to je potvrdio i Reutersov dopisnik koji je vidio pobunjenike kako se povlače iz grada.

Gadafijeve snage Adždabiju su napadale od jutra. Prvo zračnim udarima, a potom i topničkim. Radi se o istom obrascu napada kojim je Gadafi pobunjenicima preoteo neke druge važne gradove.

U tijeku su također sukobi za Bregu, grad s pet tisuća stanovnika i važnim naftnim postrojenjem, koji je proteklih dana često osvajala jedna pa druga strana, ne uspijevajući u međuvremenu učvrstiti liniju obrane. "Čas napredujemo, čas se povlačimo. Ne kontroliramo grad, ali ga ne kontroliraju ni oni", rekao je za Reuters jedan od pobunjeničkih boraca.

Televizija Al-Džazira javila je da se prema Bregi kreću elitne vojne postrojbe pod zapovjedništvom Gadafijevih sinova, što sugerira da libijski čelnik želi konačno skršiti otpor ustanika u tom gradu.

Gadafi je u međuvremenu krenuo i u medijsku ofenzivu, pa je tako nakon razgovora za talijanski "Il Giornale" dao i intervju njemačkom RTL-u. Nijemcima je rekao da su oni jedini koji od zapadnih zemalja još imaju izgleda poslovati s Libijom.

"Zapad će biti zaboravljen. Ne vjerujemo njihovim kompanijama, one su sudjelovale u uroti protiv nas. Naftni ugovori će otići Indijcima, Kinezima i Rusima", rekao je Gadafi.

"Na zapadu se jedino Njemačka, koja je oklijevala u pozivima da se nametne zona zabrane leta, pokazala kao odgovorna. Prema nama se ponašala drugačije od ostalih važnijih zapadnih zemalja", rekao je pukovnik, naglasivši kako si može zamisliti buduću suradnju Njemačke i Libije.

Libijski čelnik Moamer Gadafi rekao je u utorak u razgovoru za talijanski list "Il Giornale" da su ga njegovi bivši europski saveznici poput talijanskog premijera Silvija Berlusconija izdali i naglasio da su poslovne veze Europe i Libije ozbiljno ugrožene.

Gadafi je u intervjuu odbacio zahtjeve zapadnih sila da se iznad Libije nametne zona zabrane leta. "Mi ćemo se boriti i pobijediti. Situacija tog tipa samo će poslužiti jačanju jedinstva libijskog naroda", rekao je.

Gadafi je rekao da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, čija je zemlja prva službeno priznala oporbeno libijsko nacionalno vijeće, "duševno poremećen".

Libijski je lider rekao da su kritike njegove vladavine koje stižu iz Europe i koje su kulminirale pozivima da napusti vlast jako zaprijetile odnosima, posebice poslovnim. "Stvarno sam šokiran ponašanjem mojih europskih prijatelja. Oštetili su i ugrozili niz međunarodnih sporazuma na polju sigurnosti i ekonomske suradnje", rekao je.

Odgovarajući na upit o svojim odnosima s Berlusconijem, donedavno njegovim najboljim prijateljem u Europi, odgovorio je: "Osjećam se izdanim, stvarno ne znam što bih rekao o njemu".

(Hina) xdj ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙