FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 14. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je danas novinarima nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor, održanog na poticaj koalicijskih partnera, kako je tema razgovora bila vrijeme i način održavanja koalicijskog sastanka koji bi se, kazao je, trebao održati krajem ovog ili početkom idućega tjedna. Kako je najavio Pupovac, na tom koalicijskom sastanku bit će riječ o temama koje su "očekivane, a što očekuje i javnost", odnosno o bitnim pitanjima u Hrvatskoj ovoga trenutka - završetku pregovora s EU i terminu održavanja parlamentarnih izbora. Na pitanje jesu li s premijerkom Jadrankom Kosor razgovarali o parlamentarnim izborima, predsjednik HSS-a Josip Friščić kratko je odgovorio da će "izbori biti kada će biti - u zakonskome roku " te da će do kraja šestoga mjeseca biti poznato kada će biti održani". Opetovanu novinarsku tvrdnju da je "ipak bilo riječi o parlamentarnim izborima", Friščić je pak kratko prokomentirao kako je normalno da se i o tomu razgovaralo budući da se razgovoralo o svačemu. Milorad Pupovac je pak na novinarsku primjedbu vezanu za završetak pristupnih pregovora s Europskom unijom, odgovorio kako ne bi htio komentirati kada će biti završeni pregovori niti se usmjeravati na ono što sve o tomu čujemo ili ne čujemo posljednjih dana. "Naše je da radimo posao zbog kojega smo ovdje i da radimo ono u što smo uvjereni da možemo napraviti", rekao je Pupovac. "Prema tome želimo završiti pregovore do kraja šestoga mjeseca i učinit ćemo sve da pregovore završimo do kraja šestoga mjeseca", istaknuo je. Pupovac je potvrdio kako SDSS želi da se postigne dogovor o okvirnom vremenu za održavanje parlamentarnih izbora i taj će se dogovor, rekao je, postići unutar koalicije, izrazivši nadu da će se dogovor postići i s ostalim strankama na političkoj sceni.

ZAGREB - Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) nastavilo je danas s radom, nakon gotovo 10 mjeseci, raspravom o trenutno najvećem hrvatskom problemu - neisplati plaća i neplaćanju doprinosa i poreza, no bez dogovora o konkretnim mjerama koje bi trebale biti usvojene na idućoj sjednici GSV-a, najavljenoj za slijedeći tjedan. Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta izjavio je nakon sjednice kako se svi socijalni partneri slažu da to pitanje treba što prije početi rješavati, te najavio nastavak rasprave na novoj sjednici GSV-a idućeg tjedna. Vlada radi na čitavom nizu mjera kako bi se taj problem riješio, kazao je Kalmeta no nije želio o tome detaljnije govoriti. Dopredsjednik GSV-a iz redova sindikata Zdenko Mučnjak rekao je da će Ministarstvo pravosuđa zakonskim promjenama pokušati onemogućiti da poslodavci koji ne isplaćuju plaće i doprinose prebace poslovanje na neka druga poduzeća i na taj način izbjegnu ispuniti svoje obveze, te puno drastičnije sankcionirati takve prekršaje. Raspravit će se i prijedlozi sindikata, poput osnivanja Jamstvenog fonda za posudbu sredstava poslodavcima koji imaju problema s isplatom plaća, doprinosa i poreza, no Mučnjak priznaje kako to nije jednostavno provesti jer bi takav fond uz državu trebali sufinancirati poslodavci koji pak s pravom traže rasterećenje od raznih davanja. Također je predloženo da ne bi smjelo biti isplate plaća bez uplate poreza i doprinosa, no tu je problem izmjene dosta zakona i vraćanja na neke stare sustave koji više nisu mogući. Na idućoj sjednici GSV-a socijalni partneri raspravljat će i o programu gospodarskog oporavka.

ZAGREB - Već uobičajenim parolama i transparentima protiv Vlade RH nekoliko stotina prosvjednika okupilo se večeras u 18 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu odakle su krenuli na 11 prosvjednu šetnju zagrebačkim ulicama. Prije početka prosvjednog hoda na Cvjetnom trgu novinarima se obratila najpoznatija hrvatska zviždačica Ankica Lepej kako bi najavila da će u znak potpore prosvjedima od subote početi štrajk glađu. Ustvrdila je da će njezin štrajk trajati sve dok Vlada ne podnese ostavku. "Ovo je najmanje što mogu učiniti i nemam nikakve druge mogućnosti kako bi iskazala svoju podršku", izjavila je Lepej. Dodala je da inače nije sklona takvim akcijama te kako je uvjerenja da bi glađu trebali štrajkati političari koji su doveli do ovakve situacije. Uz uzvike "svi na ulice" prosvjednici su se uputili prema Radićevoj ulici, nadomak Markova trga, odakle će prema najavama krenuti do sjedišta HDZ na Trgu žrtava fašizma, a vjerojatno i HRT-a na Prisavlju.-

ZAGREB - Nakon što je propao postupak mirenja, Skupština sindikata "Večernjeg lista" na današnjoj je sjednici odlučila da štrajk u "Večernjem listu" počne 23. ožujka, priopćio je večeras predsjednik podružnice Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u "Večernjem listu" Anton Filić. " 'Večernjakovci' su se odlučili za štrajk zbog odbijanja Uprave da potpiše Kolektivni ugovor i drastičnog smanjivanja stečenih kolektivnih prava zaposlenika (minuli rad, naknada za topli obrok, regres, božićnica, usklađivanje plaće s troškovima života, jubilarne nagrade, izvanredne pomoći...)", ističe se u priopćenju. Anketi o štrajku, koju je prije toga organizirao Sindikat i koja je bila podloga za odluku Skupštine, pristupilo je 75 zaposlenika. Njih 64 ili 85 posto izjasnilo se za štrajk, navode iz sindikata. "Zaposlenici 'Večernjeg lista' smatraju da je ukidanje Kolektivnog ugovora svojevrsna civilizacijska regresija i da se naš vlasnik, austrijska Styria, takvo što ne bi usudila napraviti u Austriji. Ukidanjem prava iz Kolektivnog ugovora šalje se loša poruka hrvatskoj javnosti i našim čitateljima koji se mogu zapitati: kako će se oni boriti za prava malog čovjeka - za što se zalaže Večernji list - ako se nisu uspjeli izboriti niti za svoj Kolektivni ugovor", rekao je predsjednik podružnice SNH-a u "Večernjem listu" Anton Filić.

SPLIT - Za akademskog slikara Josipa Botterija Dinija na današnjoj je sjednici Gradskog vijeća glasovalo 17 od 23 vijećnika te je imenovan za novog ravnatelja splitske Galerije umjetnina. Botterija je predložilo upravno vijeće te galerije, a protukandidata, dosadašnjeg ravnatelja Božu Majstorovića, koji nije prošao, stručno vijeće galerije. Od 23 vijećnika 17 je glasovalo za Botterija, pet ih je bilo protiv i jedan suzdržan, a prije glasovanja oštro su polemizirali oporbeni vijećnici iz SDP-a i HNS-a, koji su podupirali Majstorovića, i vijećnici vladajuće Hrvatske građanske stranke (HGS) i koalicijskih partnera koji su podupirali Botterija, kao i HDZ-ovi vijećnici. Joško Dvornik je u ime kluba vijećnika SDP-HNS, pročitavši pismo potpore Majstoroviću Hrvatskog društva povjesničara umjetnosti i Hrvatskog muzejskog društva, istaknuo kako stručnjaci smatraju da je Majstorović kvalificiraniji od Botterija za ravnatelja. Na to je Luka Podrug (HČSP u koaliciji s HGS-om) rekao da je Majstorović anonimac u usporedbi s Botterijem koji je stekao ugled i izvan Hrvatske. Po Podrugovim tvrdnjama Majstorović je izabran za ravnatelja kao kandidat HSLS-a dok je ta stranka bila na vlasti u koaliciji sa SDP-om. Splitsko Gradsko je vijeće s 13 glasova za i 10 protiv prihvatilo i prijedlog o davanju koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra na zapadnom dijelu gradske luke, odnosno njezino proširenje i uređenje.

ZAGREB - U povodu razornog potresa i tsunamija u Japanu, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas brzojav sućuti predsjedniku Japanske biskupske konferencije mons. Leu Junu Ikenagi, nadbiskupu Osake, priopćeno je iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. "Preuzvišeni gospodine, u povodu teške tragedije koja je ovih dana pogodila sjeveroistok Japana, potresena duha izražavam svoju sućut i kršćansku blizinu. Crkva zagrebačka okupljena je u molitvi za žrtve tog dramatičnog događaja kao i za članove njihovih obitelji i prijatelje, koji su u žalovanju primorani suočiti se s teškim životnim uvjetima i strahovati pred novom nepogodom. Zazivamo Gospodina da zaštiti drage nam žitelje Japana u njihovoj teškoj kušnji te da im udijeli snagu, hrabrost i utjehu. Jamčeći zajedničku molitvu u Kristu, našoj nadi, izražavam Vam osjećaje iskrenog štovanja", stoji u brzojavu sućuti kardinala Bozanića predsjedniku Japanske biskupske konferencije mons. Leu Junu Ikenagi.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić izrazio je zadovoljstvo primanjem akademika Luke Paljetka, velikoga književnika, pjesnika, dramaturga i prevoditelja, u Akademiju ruske književnosti, kao prvog stranca u tako uglednu književnu, kulturnu i znanstvenu ustanovu. "Nama je velika čast da je naš ugledni član izabran u Akademiju ruske književnosti pošto je odlučeno da se ta ustanova otvori inozemnim književnicima. Osim Paljetka u rusku je akademiju izabran i velikan talijanske književnosti Umberto Eco pa je to važnije Paljetkovo članstvo u njoj. Akademik Kusić je naglasio da Paljetak nije izabran radi svoga prevoditeljskog rada s ruskog jezika, s kojega je prevodio u manjoj mjeri, nego za svoje bogato stvaralaštvo jer ispunjava uvjete koje je uspostavila tako ugledna ustanova kao što je Akademija ruske književnosti.

KAŠTELA - Nepoznati je razbojnik danas, prijeteći pištoljem, opljačkao poslovnicu Fine u Kaštelima, izvijestila je splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Policija je izvijestila kako se razbojstvo dogodilo oko 10 sati u Kaštel Lukšiću kad je u Fininu poslovnicu ušla nepoznata maskirana osoba te, prijeteći pištoljem, od zaposlenika zatražila novac. Uplašeni djelatnici u Fini razbojniku su predali novac nakon čega je pljačkaš pobjegao. Nedugo nakon razbojstva policija je stigla na mjesto događaja i blokirala cestu. Počinitelj je još u bijegu, a policija će nakon očevida utvrditi koliko je novca opljačkano.

KARLOVAC - Karlovačka policija uhitila je osam od deset osumnjičenih muškaraca za zlouporabu droga u dobi od 25 do 38 godina, a za dvojicom nedostupnih se traga. Uhićenici će biti privedeni na saslušanje dežurnom istražnom sucu, priopćila je danas karlovačka Policijska uprava. Na temelju naloga istražnog suca Županijskog suda u Karlovcu pretraženi su domovi i druge prostorije te osobni automobili osumnjičenika te je pronađeno ukupno 30,6 grama marihuane, 3,6 grama gljive "psylocibe" s popisa droga, 0,2 grama bijele praškaste tvari, t.j. ecstasyja, vaga, 600 piratskih cd-a, nargila, 31 komad razne vrste streljiva te mobiteli. Karlovačka policija navodi kako su desetorica osumnjičena da su počinila 23 kaznena djela neovlaštene proizvodnje, prerade, prodaje ili nuđenja na prodaju droge te tri kaznena djela neovlaštena posjedovanja tvari ili pripravaka koji su zakonom proglašeni opojnim drogama.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙