FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 22. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo Centra za ljudska prava koje ga je upoznalo sa svojim radom te planovima o uključivanju Centra u Ured pučkog pravobranitelja, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika. Izaslanstvo Centra upoznalo je predsjednika Josipovića sa svojim radom te planovima o uključivanju Centra u Ured pučkog pravobranitelja što bi dugoročno osiguralo djelovanje Centra u zaštiti ljudskih prava te nastavak realizacije projekta koje provode od svojeg osnivanja 2003. godine, stoji u priopćenju. Predsjednik Republike zahvalio je predstavnicima Centra na doprinosu koji su dali u zaštiti ljudskih prava u Hrvatskoj.

KOPENHAGEN - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je na pitanje novinara o izjavi čelnika SDP-a Zorana Milanovića da nema što dolaziti u Banske dvore na razgovore o završetku pregovora i da nedefiniranje točnog datuma izbora ukazuje na strah HDZ-a od izbora, izjavila da je tako nešto i očekivala te da će razgovarati sa svima drugima koji to žele. "Dolazak - nedolazak, Milanović je trčao na svaki poziv bivšeg premijera. To što on ne želi doći, to sam i očekivala, razgovarat ću sa svima drugima koji žele da se pregovori s Europskom unijom završe što prije", rekla je premijerka Kosor u Kopenhagenu gdje boravi u radnom posjetu Danskoj. Ocijenila je da Milanović očito ne želi čuti, niti ga zanima završetak pregovora s EU-om te ne želi pomoći da se taj povijesni cilj ostvari. Istaknula je da o izborima sukladno sa zakonskim odredbama odlučuje vladajuća koalicija. "Milanović je na tragu želje da odmah dođu na vlast, jer se boje ako se završe pregovori s EU i pokažu rezultati reformi i gospodarskog oporavka da su njihove šanse za pobjedu manje", naglasila je Kosor i ocijenila kako se radi o uskostranačkim interesima SDP-a.

ZAGREB - USKOK je donio nalog o provedbi istrage protiv glavnog direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića (HSS) i još dviju osoba koje su u zamjenu što Husarić osigurava poslove njihovim tvrtkama na trošak svojih tvrtaka organizirali zajedničko putovanje i lov u Namibiji. Navevši samo inicijale i dob osumnjičenih bez imena tvrtaka, USKOK je na svojoj internetskoj stranici izvijestio da trojicu sumnjiči za davanje i primanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti. Sumnja se da su direktor tvrtke Vodoprivreda Lonja-Zelina Zoran Crneković i direktor Proninga Božidar Deduš od početka 2009. do rujna Jadranku Husariću ponudili da će mu podmiriti troškove putovanja i lova u Namibiji i troškove dopreme lovačkih trofeja iz Namibije u Hrvatsku, a zauzvrat su od Husarića zatražili da njihovim tvrtkama nastavi osiguravati poslove s Hrvatskim vodama, na što je Husarić pristao. Crneković je dogovorio organizaciju putovanja i lova u Namibiji od 1. do 8. lipnja za sebe, Husarića i Deduša, pri čemu je kao razlog puta naveo stručno usavršavanje. Deduš je u namjeri da pribavi korist za sebe i Crnekovića, zatražio da se na računu kojim su plaćali predujam pod vrstom usluge navede stručno putovanje u Namibiju. Na temelju naloga koji je podnio plaćeno mu je putovanje. Crneković je rezervirao zrakoplovne karte za put u Namibiju te je u namjeri da sebi i Dedušu pribavi nepripadnu imovinsku korist, stručnim službama društva u kojemu je direktor naložio da plate račun za zrakoplovne karte, da se taj trošak u poslovnim knjigama uvede kao usluga cestovnog prijevoza, te da se u evidenciji boravka na radnom mjestu vrijeme njegova boravka u Namibiji prikaže kao da je radio. Nakon boravka u Namibiji u Hrvatsku su dopremljeni lovački trofeji za Husarića i Crnekovića, a troškove dopreme je, po Crnekovićevoj uputi, platilo trgovačko društvo koje je kooperant društva u kojemu je Crneković direktor.

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Josip Friščić večeras je, komentirajući DORH-ovo pokretanje istrage protiv HSS-ova direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića, rekao kako istraga nije ni presuda ni osuda te da zbog Hrvatskih voda u HSS-u nema nikakve uzbune. "Stranačka su mjerila jedinstvena ako se protiv njezina člana pokrene istraga. Člana privremeno suspendiramo s dužnosti koje obavljao, a kad se proces završi, jer istraga nije ni presuda ni osuda, onda ćemo vidjeti što je na kraju", rekao je Friščić komentirajući USKOK-ov nalog o provedbi istrage protiv direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića i dvoje njegovih poslovnih partnera, za koje se sumnja da su počinili niz kaznenih djela, među ostalima, primanja i davanja mita i zloporabe položaja i ovlasti. Kao član upravnog vijeća Hrvatskih voda Friščić je istaknuo kako se po financijskim kontrolama nije moglo uočiti da su iste tvrtke dobivale iste poslove ili slične sumnjive radnje u Hrvatskim vodama. Ustvrdio je da su u upravnom vijeću inzistirali na zakonitosti i transparentnosti rada te da su to potvrdile i revizijske kontrole. Dodao je i da su Hrvatske vode velik sustav, da imaju stotine izvođača radova te da nije ni posao ni ovlast upravnog vijeća da sve to nadzire jer je to u nadležnosti nadzornih tijela i revizije. "Mi smo dobivali gotova izvješća u kojima je pisalo da je poslovanje bilo u redu", rekao je Friščić koji je večeras nazočio dodjeli 200 članskih iskaznica članovima HSS-a u Sesvetama,

ZAGREB - Generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić danas je na svečanosti u povodu Svjetskog dana voda odbacio novinske napise da je ta javna ustanova namještala natječaje za provedbu radova obrane od poplava na branjenim područjima i da su izvlačili novac. "Mi tvrdimo u Hrvatskim vodama i naša struka da smo natječaje napravili po pravilima službe", istaknuo je Husarić, dodavši da su izabrane ponude koje su ispunjavale sve zahtjeve propisane u natječaju. Kazao je da je od 34 natječaja šest u žalbenom postupku te da su se uglavnom žalila poduzeća koja nemaju certifikat, ali da je to na državnoj komisiji i on to ne bi komentirao. "Kad komisija kaže je li to u redu ili nije, bit će onako kako ona kaže", rekao je Husarić. Objasnio je da su prošle godine raspisali 34 javna natječaja na koja su se mogla javljati poduzeća s certifikatima koje izdaje ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Taj dokument jamči Hrvatskim vodama i državi da će ti poslovi biti kvalitetno obavljeni, da će ljudi i mehanizacija i resursi biti na tim branjenim područjima u svako doba dana i noći, kazao je, uz ostalo, Husarić.

VINKOVCI - Vukovarsko-srijemska policija potvrdila je da je uhitila četiri osobe osumnjičene za zlouporabu službenog položaja i ovlasti, a neslužbeno se doznaje da je među njima i Nikola Šafer, nekadašnji vukovarsko-srijemski župan i direktor vinkovačkog PIK-a koji posluje u sustavu Agrokora. Glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Luka Barunčić rekao je da su osumnjičeni privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru. Na sud je privedena i peta osoba koja je od ranije bila pritvorena u osječkom zatvoru zbog sumnje u umiješanost u isplatu nepostojećih poticaja u poljoprivredi. Istražni sudac je osumnjičenicima nakon iznošenja obrane odredio jednomjesečni pritvor. Petoricu se po neslužbenim podacima tereti da su počinili štetu tešku oko 40 milijuna kuna.

OSIJEK - Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku donio je danas rješenje o provedbi istrage u slučaju Osječke pivovare d.d. i to protiv pet fizičkih i jedne pravne osobe, tvrtke „Kasija“ iz Jelicavca zbog zloporabe položaja i ovlasti i nezakonita stjecanja imovinske koristi, izvijestio je večeras Miroslav Rožac, glasnogovornik suda. Za četiri osobe, koje su uhićene u petak i subotu i kojima je bilo određeno zadržavanje, istražni sudac je danas odredio jednomjesečni pritvor. Za osumnjičenog Ivana Komaka, direktora Osječke pivovare, jednomjesečni pritvor određen je zbog mogućnost utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenih djela, a za ostalih troje pritvor je određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, kazao je Rožac. Objasnio je kako se protiv Ivana Komaka na općinskom sudu vodi šest postupaka i sada sedmi na Županijskom sudu. Danas je istražni sudac ispitao četiri osumnjičenika koji su bili na zadržavanju u osječkom zatvoru, a sutra će biti ispitana i peta osoba, osumnjičenica, a kako se neslužbeno doznaje, riječ je o Komakovoj supruzi Anici (57). Osumnjičeni su i privedeni njegov sin Ivica (37), kći Andrea (35) i Domagoj Njegovan (40).

VARAŽDIN - Bivšeg direktora varaždinske komunalne tvrtke Parkovi Miljenka Ptičeka policija je osumnjičila za nove zlouporabe položaja i ovlasti. Ptiček je od prosinca prošle godine u pritvoru zbog sumnje da je počinio više od 80 kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave, a varaždinska policija danas je izvijestila o novim sumnjama u 48-godišnjeg Ptičeka. I ovaj put je osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da je izradio krivotvorenu fakturu za neobavljene usluge koje je potom fakturirao drugoj tvrtki. Na taj je način, kažu u policiji, za oko 141.000 kuna oštetio tu neimenovanu tvrtku u korist tvrtke koju je vodio. Na navedenu je svotu izdana krivotvorena faktura, a ona je plaćena kompenzacijom. U policiji kažu da je Ptiček od vlasnika tvrtke u prosincu 2008. tražio izradu završene situacije i krivotvorene građevinske knjige, iako radovi po ugovoru nisu završili. Na taj je način zadužio svoje trgovačko društvo za oko 1,2 milijuna kuna, umanjeno za izvedene radove od oko 220.000 kuna. Stvarni radovi su dovršeni tek u svibnju 2009. i bili su vrijedni oko 149.000 kuna manje nego je fakturirano, kažu u policiji.

ZAGREB - Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, obilježit će se u tisućama kazališta diljem svijeta i to čitanjem poruke o kazalištu u službi čovječanstva dramatičarke, glumice i redateljice iz Ugande Jessice A. Kaahwe, dok će u hrvatskim kazalištima na taj dan biti pročitana i poruka glumca Krunoslava Šarića, najavljeno je danas iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) i Hrvatskog centra ITI. Kako ističu u priopćenju, Svjetski dan kazališta je prigoda kazališnim ljudima da podsjete javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva koja proizlazi iz kolektivnoga stvaralačkog čina. Ujedno je to i prilika za podsjećanje na kazališne doprinose u produbljivanju razumijevanja i mira u svijetu. "Budući da je sveobuhvatno, kazalište je iskustvo koje je u stanju promijeniti predrasude. Osim toga, kazalište je dokazano sredstvo zagovaranja i promicanja ideja koje poštujemo i spremni smo se za njih boriti kad se oskvrnjuju... Travestija je šutjeti u vremenima kao što su naša, šutjeti o moći kazališta i dopustiti vladarima oružja da održavaju mir u svijetu. Pozivam vas na Svjetski dan kazališta da promislite o toj mogućnosti i prihvatite kazalište kao univerzalno oruđe za dijalog, društvene promjene i reforme", napisala je, uz ostalo, u svojoj poruci ugandska glumica i redateljica Jessica A. Kaahwa.

ZAGREB - Ogranak Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Vjesnika podupro je danas i solidarizirao se s nastojanjima novinara Večernjeg lista da sačuvaju svoja prava koja su im, kako se navodi, ozbiljno ugrožena jer im je poslodavac, medijska kuća Styria, ukinula kolektivni ugovor. "Pridružujemo se potpori koju su najavljenu štrajku dali HND te Svjetska i Europska federacija novinara. Protivimo se dvostrukim kriterijima Stiyrje koja nejednako tretira svoje austrijske i hrvatske zaposlenike", ističe u priopćenju predsjednik Vjesnikova ogranka HND-a Zlatko Herljević. Podupire stajališta kolega iz Večernjeg lista u pismu premijerki Jadranki Kosor da će se sužavanje radnih prava odraziti i na medijske slobode u Hrvatskoj te da će time biti oslabljen položaj novinara i urednika "spram zahtjeva javnosti i uloge medija u demokratskom društvu". "Svako daljnje smanjivanje plaća i stečenih prava novinara, danas u Večernjem, sutra u nekom drugom listu, izravan je udarac socijalno-ekonomskim slobodama novinara i teško stečenim medijskim slobodama u Hrvatskoj", ističe se u priopćenju.

ZAGREB - Dio bivših suvlasnika Radija 101, njih 17, odgovorilo je otvorenim pismom predsjedniku HND-a Zdenku Duki na njegovo zadnje priopćenje o stanju u tom mediju, ističući da Duka potpuno neprimjereno u ulozi predsjednika HND-a dopušta instrumentalizaciju HND-a i u zaštitu uzima samo interese nekih članova dok ignorira interese drugih članova tog istog Društva koji su u ovom slučaju istinski oštećena strana. Duka je u priopćenju pozivao sve koji odlučuju i mogu utjecati na odluku Skupštine vjerovnika da se pronađe rješenje koje bi sačuvalo Radio 101 i naveo da su 23 urednika i novinara posljednjih mjesec dana, otkako je imenovan novi stečajni upravitelj Maroje Stjepović i izabran glavni i odgovorni urednik Željko Matić uspjeli ponovno pokrenuti emisije po kojima je radio stekao popularnost i bio prepoznatljiv. Dio bivših suvlasnika se u odgovoru na to priopćenje složio s time da treba sačuvati Radio 101 i da je taj Radio imao izuzetan značaj u demokratizaciji Hrvatske. Navode, međutim, da je šteta što Duka nije pažljivije slušao Radio 101 u 21. stoljeću jer da jest možda je, reagirajući na vrijeme pokojim priopćenjem, mogao upozoriti na neprimjerenu praksu kojom je Radio od nekadašnjeg borca za demokraciju i profesionalno novinarstvo otklizao u pristranost, neobjektivnost, šovinističke ispade, netolerantnu komunikaciju, nepotizam, koristoljublje i kao vrhunac svega - krađu.

ZAGREB - Dugogodišnji član Hrvatskog društva skladatelja (HDS) Mario Bogliuni umro je jučer u Zagrebu nakon duge i teške bolesti, izvijestili su danas iz HDS-a. Rođen je u Svetvinčentu 1935. Glazbu je učio u Zagrebu na teorijskom odjelu glazbene škole "Vatroslava Lisinskog", a potom na muzičkim akademijama u Ljubljani i Zagrebu. Kao glazbeni urednik Radio Zagreba radio je od 1957., no istodobno je bio djelatan glazbenik. Vodio je vokalni kvartet Prima, a onda i instrumentalni ansambl za pratnju pjevača. Nastupao je i kao pijanist, no posebno je bio cijenjen kao pratilac pjevača i klavijaturist u zabavnim ansamblima, a dugo godina djelovao je i kao zborovođa. Potkraj pedesetih nastaju njegove lake orkestralne skladbe "Crveno i žuto" te "Samba" za dvije flaute i orkestar, no nakon toga sklada zabavne melodije. Dobitnik je 33 nagrada na festivalima u zemlji i inozemstvu. Napisao je i opsežnu scensku glazbu za kazališne i televizijske produkcije. Najdulje je radio na Hrvatskoj radioteleviziji (tadašnji TV Zagreb), na kojoj je nekoliko desetljeća bio glazbeni urednik. Budući da je bio školovan glazbenik, koji je jako dobro poznavao suvremenu zabavnoglazbenu scenu, postao je nezaobilazan urednik zabavnoglazbenog programa HTV-a u njegovim najboljim danima.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙