FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin u Sloveniji upozorio na žrtve intervencije u Libiji

Autor: lfia
BRDO KOD KRANJA, 22. ožujka 2011.(Hina) - Ruski premijer Vladimir Putin iskoristio je posjet Sloveniji za kritiku načina na koji Zapad i članice NATO-a vode intervenciju u Libiji.

Na pitanje koje mu je postavljeno na konferenciji za novinare nakon razgovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom i potpisivanja nekoliko sporazuma o gospodarskoj suradnji između dviju država, Putina su novinari pitali smatra li još uvijek da se za intervenciju Zapada u Libiji može reći da podsjeća na "križarske ratove" i jesu li točne informacije da je o tom pitanju došlo do razlika između njega i predsjednika Medvedeva, Putin je rekao da su on i Medvedev "vrlo blizu" kad je riječ o procjeni intervencije u Libiji te da je po ruskom ustavu vanjska politika u domeni predsjednika Ruske federacije.

No, kada je riječ o intervenciji u Libiji, svi bi morali razmišljati o civilnim žrtvama koje izazivaju raketni napadi i bombardiranje i s time da je libijski konflikt zapravo građanski rat.

"O tome bi u prvom redu trebali razmišljati oni koji sudjeluju u toj tragediji, morali bi se moliti za spas svoje duše", rekao je Putin.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da će slovenska vlada svoje stajalište o autorizaciji akcije koja je započeta radi uvođenja zone zabrane letova nad Libijom kako bi se zaštitili libijski civili, raspravljati još ovog tjedna, pred ponovno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a, ali da bi svakako trebalo odrediti preciznije političke ciljeve sadašnje akcije, te potražiti konsenzus s kojim bi se složile arapske zemlje i Afrička unija.

To bi bilo potrebno, dodao je Pahor, kako te zemlje ne bi dobile dojam da se akcija vodi zbog interesa zapadnih zemalja i u njihovu korist.

(Hina) xfl ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙