FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin u utorak u Sloveniji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 21. ožujka 2011.(Hina) - Ruski premijer Vladimir Putin dolazi u utorak u posjet Sloveniji u središtu kojega će po najavama biti pitanja gospodarske suradnje, osobito sudjelovanje Slovenije u gradnji naftovoda Južni tok.

Putin i njegov domaćin Borut Pahor razgovarat će o nastavku i jačanju političkog dijaloga, o suradnji dviju država na bilateralnoj i multilateralnoj razini, te mogućnostima produbljivanja gospodarske suradnje, a razmatrat će i aktualne događaje u Sredozemlju, posebno u Libiji i Egiptu, te razmijeniti poglede na budućnost zapadnog Balkana, priopćio je u ponedjeljak popodne Pahorov kabinet.

Točan program posjeta još nije objavljen, no prema nekim najavama Putin će na ljubljanski aerodrom Brnik doputovati oko 13 sati, te se odmah uputiti na Brdo kod Kranja, gdje će ga dočekati Pahor. Slijedi prijam s vojnim počastima, razgovori Putina i Pahora u četiri oka, a onda razgovori delegacija.

Ruskog premijera koji je u Sloveniji zadnji put boravio kao ruski predsjednik prilikom prvog susreta s Georgeom W. Bushom 2001. godine u Sloveniji će pratiti više ministara ruske vlade te direktor Gazproma Aleksij Miller. Slovenski izvori spominju potpisivanje više sporazuma i memoranduma o suradnji na više područja, te prvi sastanak slovensko-ruskog vijeća za gospodarsku suradnju.

U prvom planu posjeta u svakom je slučaju planirani novi ruski plinovod Južni tok koji bi prema zapadnoj Europi izbjegavajući Ukrajinu osiguravao dodatne količine zemnog plina. Slovenije se prije dvije godine kao i druge zemlje uključila u projekt koji bi jednim dijelom prolazio i kroz Sloveniju.

Iako je najavljeno da će direktor Gazproma Aleksij Miller i direktor slovenskog Geoplina Marjan Eberlinc u utorak potpisati sporazum o osnivanju zajedničke tvrtke u cilju operacionalizacije projekta čije je dovršenje predviđeno za 4 godine, čini se da u vezi s time još uvijek postoje neke dileme.

Slovenska ministrica za gospodarstvo Darja Radič izjavila u ponedjeljak u Bruxellesu da će sutrašnji Putinov posjet Sloveniji biti prilika da se pregleda dokle se u projektu Južni tok došlo i da se nađu odgovori na neka još otvorena pitanja.

(Hina) xfl ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙