FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: zračni napadi jenjaju, strahovanja od pat pozicije

Autor: vkla
TRIPOLI, 22. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Treću noć za redom Tripolijem odjekuje paljba iz protuzrakoplovnog oružja zbog zračnih udara zapadnih sila na ciljeve u glavnom gradu i istočnim dijelovima Libije, javlja u utorak Reuters, dok rastu strahovanja zapadnih čelnika da bi sukob između pobunjenika i snaga odanih Moameru Gadafiju mogao zapasti u pat poziciju.

Američki general Carter Ham, zapovjednik američkih snaga u libijskoj operaciji, podsjetio je da će se saveznička bombardiranja prorijediti jer se Washington nikako ne želi uvući u libijski građanski rat.

Državna televizija je objavila da se nekoliko ciljeva našlo na udaru savezničkog bombardiranja. Zapadne sile nisu potvrdile nove napade u okviru kampanje zone zabrane letenja koju je UN odobrio kako bi se pred naletom snaga Moamera Gadafija zaštitili civili.

"Mislim da, ukoliko se ne dogodi nešto neočekivano ili neobično, da ćemo vidjeti pad učestalosti zračnih napada", kazao je general Ham.

Pobunjenici, koji su prije napada savezničkih snaga na Gadafija bili potisnuti natrag prema njihovu glavnom uporištu Bengaziju, nisu do sada iskoristili savezničko bombardiranje u svoju korist pa postoji bojazan da bi rat mogao zaći u pat poziciju.

SAD, koji je već angažiran u ratovima u Iraku i Afganistanu, isključio je pokretanje posebnih akcija za svrgavanje Gadafija. Francuska je izrazila nadu da će se libijska vlada urušiti iznutra.

Američki predsjednik Barack Obama, suočen s brojnim pitanjima o vojnom angažmanu u trećoj muslimanskoj zemlji, kazao je da će Washington prepustiti kontrolu nad libijskom operacijom za nekoliko dana.

Nije pojasnio tko će preuzeti glavnu ulogu, ali Francuska i Velika Britanija su bile glavne u zagovaranju intervencije u Libiji. Udari projektilima već su dovoljno jaki pa se vjeruje da je veći dio libijske protuzračne obrane potpuno uništen. Al Jazeera je javila da su u dvjema zračnim bazama uništena radarska postrojenja. SAD i saveznici su došli na udar kritika zbog siline napada, a u subotu je ispaljeno više od 110 tomahawka.

Libijska državna televizija ponavlja da "ti napadi neće zastrašiti narod".

U pobunjeničkim gradovima Misrati i Zintanu, koji se nalaze u okruženju Gadafijevih snaga, stanje je kaotično. Vojni analitičari vjeruju da će Gadafijeve snage svakako pokušati ući u te gradove prepune civila kako bi izbjegli zračne napade.

(Hina) xvk ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙