FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapadne sile drugu noć zaredom napadale Libiju

Autor: dvla
ZAGREB/TRIPOLI, 21. ožujka 2011. (Hina) - Pošto su zaustavile napredovanje snaga Moamera Gadafija prema pobunjeničkom uporištu Bengaziju, zapadna sile pokrenule su u noći s nedjelje na ponedjeljak drugi val zračnih napada na Libiju, gađajući uglavnom libijsku protuzračnu obranu, prenose agencije.

Intervencija pokrenuta pod okriljem UN-a izazvala je kritiku čelnika Arapske Lige Ama Muse, koji je rekao da je u bombardiraju poginuo veliki broj civila. SAD je međutim ocijenio da su zapadni udari bili "prilično uspješni", te da Pentagon nema infromacija da je došlo do bilo kakvih civilnih žrtava u tim napadima.

Američki viceadmiral Bill Gortney iz združenog stožera vojske SAD-a kazao je da u operaciji u kojoj uz SAD između ostalih sudjeluju i Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada, nije izgubljen nijedan zapadni zrakoplov, prenosi Reuters.

Gortney je dodao da nema novih libijskih zračnih aktivnosti, te da je libijski radarski nadzor zračnog prostora zahvaljujući operaciji znatno smanjen. Također je rekao da libijska objava novog prekida vatre u nedjelju nije vjerodostojna. "Dovodim u pitanje sve što Gadafi traži. Pozvao je na prekid vatre i potom rekao svojim vojnicima da krenu na Bengazi nakon što je objavio prekid vatre", rekao je Gortney.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da su u sklopu drugog vala napada britanske podmornice ponovno ispaljivale navođene projektile tipa Tomahawk.

"Zajedno s našim međunarodnim partnerima nastavljamo operacije provođenja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1973", rekao je glasnogovornik ministarstva.

Američki dužnosnici kazali su da još uvijek nije u potpunosti uklonjena prijetnja napada Gadafijevih snaga na Bengazi, ali su naglasili da su vladine snage nakon napada zapadnih zrakoplova "izolirane i zbunjene".

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙