FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijski pobunjenici: Ras Lanuf je napadnut teškim topništvom

Autor: akoz
BENGAZI, 10. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Čelništvo libijskih pobunjenika u četvrtak je reklo da je luka Ras Lanuf s naftnim terminalima izložena napadu teškim topništvom ali je zanijekalo da su snage Moamera Gadafija potisnule pobunjeničke borce.

Upitan za izvješće libijske državne televizije da su snage lojalne Gadafiju očistile Ras Lanuf od "naoružanih bandi", Hafiz Goga, glasnogovornik pobunjeničkog Libijskog ancionalnog vijeća, rekao je da "to nije točno", ali je dodao da je Ras Lanuf izložen "bombardiranju teškim topništvom, s mora i iz zraka".

Stanovnici libijskog mjesta Nafalija rekli su da su ih blokirale Gdafijeve snage i da su suočeni s nestašicama hrane i vode. Blokada je počela u nedjelju kada su selo zauzele Gadafijeve snage nakon što su ga kratko držali pobunjenici. Mještanima sada ponestaje hrane i vode, rekli u stanovnici i rođaci seljana agenciji Reuters.

"Gadafijeve snage su blokirale Nafaliju. Nitko ne može ući ni izići. Ponestaje nam hrane i vode", rekao je telefonom jedan od stanovnika u četvrtak . Mjesto se nalazi blizu bojišnice Gadafijevih snaga i pobunjenika.

Jedan od Gadafijevih sinova u četvrtak je rekao Libija priprema široku vojnu akciju kako bi slomila pobunu te da se neće predati čak i ako zapadne sile interveniraju u tom sukobu. "Vrijeme je za oslobođenje. Vrijema je za akciju. Sada krećemo", rekao je Saif al-Islam Gadafi u razgovoru za agenciju Reuters.

Na pitanje sprema li vlada pojačati napad, on je rekao da je "vrijeme isteklo".

"Vrijeme je za akciju... Dali smo im dva tjedna za pregovore. Nikad nećemo odustati. Nikada se nećemo ni predati. Ovo je naša zemlja. Mi se borimo u Libiji", rekao je Saif al-Islam. "Libijski narod nikad neće prihvatiti NATO, nikada nećemo prihvatiti Amerikance ovdje. Libija nije šala".

(Hina) xakoz ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙