FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stranka za BiH suzdržano reagira na Čovićev poziv

Autor: rmav
SARAJEVO, 21. ožujka 2011. (Hina) - Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) suzdržano je u ponedjeljak reagirala na najavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da će SBiH uz Savez za bolju budućnost (SBB) biti pozvan pridružiti se uspostavi vladajuće koalicije na državnoj razini u koju bi uz dva HDZ-a ušle i najjače stranke iz Republike Srpske.

Reagirajući na pozive upućene sa sabora HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, dopredsjednik SBiH Beriz Belkić u izjavi sarajevskim medijima podsjetio je kako se njegova stranka, koja u Zastupničkom domu Parlamenta BiH ima dva zastupnika, odavno odlučila biti u oporbi u ovom četverogodišnjem mandatu.

"Spremni mno biti konstruktivni kada je riječ o uspostavi tijela vlasti BiH, a svi razgovori o tome ovisit će o odnosu sudionika prema ključnim pitanjima poput statusa državne imovine, popisa stanovništva i ustavnih promjena", kazao je Belkić.

SBiH je u svim pitanjima koja je nabrojao Belkić odavno u oštrom sukobu sa strankama iz Republike Srpske na čiju suradnju računaju Čović i Božo Ljubić.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP), unatoč Čovićevim najavama, i dalje očekuje da će vlast na razini BiH ustrojiti oni koji su je već uspostavili u entitetima.

"Mi smo spremni razgovarati s političkim strankama koje su uspostavile vlast u Republici Srpskoj kako bi se vlast napravila i na razini BiH. HDZ BiH ima pravo željeti i poručivati što god želi a mi ćemo se ponašati kao i do sada: isključivo sukladno ustavu i zakonu. Što se nas tiče, mi od HDZ-a očekujemo da na razini Federacije, a vjerojatno i države BiH, budu konstruktivna oporba", kazao je u ponedjeljak član Predsjedništva SDP-a Damir Mašić.

Na temelju rezultata izbora provedenih u listopadu 2010. godine, koalicija koju bi pokušala okupiti dva HDZ-a mogla bi računati na glasove deset zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH a koalicija koja je već uspostavila vlast u Federaciji BiH ima sigurnih sedamnaest zastupnika.

(Hina) xrmav ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙