FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU spremna dati vojnu potporu humanitarnoj operaciji u Libiji

Autor: svuk
BRUXELLES, 21. ožujka 2011.(Hina) - Europska unija je u ponedjeljak u Bruxellesu istaknula da je pripravna dati vojnu potporu humanitarnoj operaciji u Libiji ako to zatraže Ujedinjeni narodi.

"Europska unija je pripravna u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike pružiti potporu za humanitarnu pomoć na zahtjev Ujedinjenih naroda", kaže se u zaključcima koje su u ponedjeljak prihvatili ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije.

"Ta akcije bit će u potpunosti usklađene sa smjernicama UN-a o uporabi vojnih i civilnih sredstava", dodaje se u zaključcima.

EU je također spreman pridonijeti provedbi rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1973.

"EU će podržati akcije predviđene rezolucijom UN-a, koje su potrebne za zaštitu civila i područja koje su naseljena civilima i kojima prijeti napadi", ističu ministri zemalja članica.

U zaključcima se ističe potpora rezoluciji Vijeća sigurnosti, ali među zemljama članicama nema suglasnosti oko toga što je cilj rezolucije - je li to zaštita civila, zadržavanje statusa quo ili uklanjanje Gadafija?

Dio zemalja članica EU-a traži da NATO preuzme vodstvo u vojnoj intervenciji u Libiji, ali tome se protivi Francuska koja ističe da bi se tako arapske zemlje mogle okrenuti protiv Zapada. Njemačka, sa svoje strane, dijeli mišljenje s Francuskom da NATO ne treba biti u prvom planu, ali se razilazi s Parizom oko potrebe za vojnom operacijom u Libiji.

(Hina) xsv ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙