FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH

Autor: mkov
ZAGREB, 21. ožujka 2011. (Hina) - Peta akcija Hrvatskoga Caritasa "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH" održava se od 21. do 27. ožujka, a o svrsi akcije, načinima prikupljanja i distribuiranja novčane pomoći govorili su danas na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak, banjalučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH (BKBiH) te predsjednik Caritasa BKBiH mons. Franjo Komarica, članica Nadzornog odbora akcije Ljilja Vokić te v.d ravnatelj Hrvatskoga Caritasa Fabijan Svalina.

Biskup Mrzljak je istaknuo kako je svrha Caritasove akcije pomoći ljudima da ostanu u Bosni i Hercegovini. "Istodobno želimo pridonijeti razbijanju predrasuda i stereotipa prema ljudima u BiH i hrvatskim građanima podrijetlom iz BiH", rekao je dodavši kako akcijom žele skrenuti pozornost političkim vlastima i gospodarskim subjektima u Hrvatskoj na političku, moralnu i gospodarsku odgovornost koju Hrvatska ima prema BiH.

Biskup Komarica je napomenuo kako akcija potiče senzibiliziranje hrvatske javnosti, ali i stranih diplomata na solidarnost prema Hrvatima u BiH, koji su, kako je rekao, doživjeli pravu havariju. "Domaći i strani moćnici toleriraju 20 godina nepravde koje su samo podloga za buduće sukobe", rekao je dodavši kako je od prijeratnih 825 tisuća Hrvata sada u BiH ostalo tek oko 430 tisuća.

Podsjetio je kako od prijeratnih 220 tisuća Hrvata koji su živjeli na području Republike Srpske danas tamo živi tek 11.200 Hrvata.

Po riječima biskupa Komarice od ukupne međunarodne pomoći koja za potrebe povratka dolazi u BiH tek dva posto dobivaju Hrvati.

Na upit novinara da komentira formiranje vlasti u Federaciji BiH bez većinski izabranih hrvatskih predstavnika, mons. Komarica je ocijenio kako je BiH ustrojena tako da ne može normalno funkcionirati. "U BiH treba osigurati jednakopravnost triju konstitutivnih naroda", rekao je Komarica dodavši kako u njoj trebaju zajednički živjeti sva tri naroda.

Prof. Vokić je istaknula kako raspodjela sredstava preko natječaja za financiranje projekata osigurava transparentnost te dodala kako to svjedoči o pravilnom upravljanju prikupljenim sredstvima, njihovu namjenskom trošenju i vrednovanju uspješnosti projekata.

Svalina je podsjetio kako nakon prikupljanja novčane pomoći Caritas BK BiH raspisuje natječaj za financiranje projekata iz područja obrazovanja, socijalne skrbi i razvoja malog poduzetništva u BiH te dodao kako odabir projekata vrše biskupijski Caritasi iz BiH.

"Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH" je akcija koju Hrvatski Caritas pokreće u korizmeno vrijeme. Građani se u akciju mogu uključiti pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,15 kn, PDV uključen), uplatama na na ž.r. 2340009-1100080340, poziv na br. 101, uplatama na devizni račun kod PBZ 70300-359378, IBAN:HR05 2340 0091 1000 8034 0, SWIFT/BIC code: PBZGHR2x, uplatama putem interenta na www.caritas.hr

U dosadašnje je četiri korizmene akcije ukupno prikupljeno 11,5 milijuna kuna, čime je financiran 161 projekt iz područja socijalne skrbi, obrazovanja i poticanja obiteljskog poduzetništva u različitim dijelovima BiH, a u akcije se uključila i Vlada RH donirajući ukupno 4,2 milijuna kuna.

Korizmenu akciju "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH" Hrvatski Caritas organizira temeljem odluke dviju biskupskih konferencija, donesene na zasjedanju u siječnju 2007., kad je raspravljano o pomoći Katoličke crkve u Hrvatskoj Katoličkoj crkvi u BiH.

(Hina) xmkov yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙