FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 21. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

RIJEKA

Savjetovanje o ulozi i unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina održava se danas u Rijeci u organizaciji vladina ureda za nacionalne manjine u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine. Na skupu se raspravlja o dosadašnjem radu vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, teškoćama s kojima se susreću te primjerima dobre prakse u njihovu radu. Predsjednik savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer je, upozorivši na važnost izlaska na lipanjske izbore za vijeća nacionalnih manjina, dodao: "Ako pripadnici nacionalnih manjina ne iskoriste mogućnosti koje su im dane ustavnim zakonom, moguće je da se proglase nezainteresiranima za taj oblik sudjelovanja u lokalnoj samoupravi pa da se donesu drukčija zakonska rješenja." Istaknuvši da se treba suprotstaviti marginaliziranju vijeća nacionalnih manjina, upozorio je kako mnogi još nisu shvatili da su vijeća sastavni dio lokalne samouprave iako djeluju samo kao savjetodavna tijela. Savjetnik predsjednika Republike Siniša Tatalović pozvao je pripadnike nacionalnih manjina da se na idućem popisu stanovništva slobodno izjasne na pitanja o nacionalnosti i jeziku. To je važno ne samo za dugoročan opstanak nacionalnih manjina nego i za zemlju u cjelini, ustvrdio je Tatalović.

ZAGREB

Isplata pomoći zagrebačkim umirovljenicima počet će od srijede 23. ožujka putem Hrvatske pošte, priopćeno je iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom ureda. Pravo na novčanu pomoć imaju umirovljenici s prebivalištem u Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500 kuna mjesečno. Umirovljenici koji primaju manje od 900 kuna mjesečno dobit će 400 kuna pomoći, oni s iznosom između 900 i 1.200 kuna primit će 300 kuna, dok će umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200 do 1.500 kuna dobiti 200 kuna. Umirovljenici koji pomoć ne budu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima do petka 8. travnja, a nakon toga roka nema retrogradne isplate pomoći.

ZAGREB

Četrnaestogodišnji dječak kojeg je sinoć priklještio viličar teško je ozlijeđen, operiran je i, kako se doznaje u Kliničkoj bolnici Dubravi, još je u životnoj opasnosti. Sinoć oko 21,30 sati trojica dječaka preskočila su ogradu i ušla u krug tvrtke u Ulici Ljudevita Posavskog u Sesvetama, pronašli ključeve tri viličara, koje su stavili u pogon. Viličar kojim je upravljao 14-godišnji dječak prevrnuo se i prikliještio ga. Na mjesto događaja stigli su vatrogasci koji su viličar podigli zračnim jastukom i izvukli dječaka, a vozilo hitne pomoći prevezlo ga je u Kliničku bolnicu Dubravu, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen. Dječak je zadobio teške ozljede kostiju zdjelice, te crijeva, zbog čega je danas operiran. Trenutačno je u jedinici intenzivne skrbi i još je u životnoj opasnosti, doznaje se u KB Dubravi.

DUBROVNIK

Uhićen je 27-godišnjak iz Metkovića koji je zapalio auto 46-godišnjaka u mjestu Prudu, izvijestila je danas dubrovačko-neretvanska policija. U Prud se dovezao svojim automobilom s kojega je skinuo pločice i pred kućom 46-godišnjaka polio njegovu "opel vectru" lako zapaljivom tekućinom, zapalio upaljačem i otišao. Vlasnik vozila i njegova supruga ugasili su požar, a šteta na vozilu je oko 10.000 kuna. Protiv 27-godišnjaka bit će podneseno posebno izvješće državnom odvjetništvu, kaže se u priopćenju.

ZAGREB

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su noćas umjeren potres s epicentrom 14 kilometara sjever-sjeverozapadno od Banje Luke u Bosni i Hercegovini. Potres, koji se dogodio u 1,04 sati, nije izazvao materijalnih šteta u Hrvatskoj iako se osjetio do Požege. Magnituda potresa prema Richteru iznosila M=3,6, a u epicentralnom se području mogao osjetiti intezitetom IV-V. stupnja Mercalli- Cancani- Siebergove ljestvice.

ZAGREB

Simpozij "Ljubo Babić (1890–1974.): Babićevi doprinosi hrvatskoj umjetnosti i kulturi", na kojemu će 25 hrvatskih povjesničara umjetnosti u dva dana sagledati različita područja djelovanja tog istaknutog hrvatskog slikara, scenografa, kostimografa, grafičara, likovnog pedagoga, kritičara, povjesničara umjetnosti, muzealca i književnika, otvoren je danas u Modernoj galeriji. Simpozij se održava u vrijeme izložbe "Ljubo Babić - Antologija" u Modernoj galeriji, koja je u povodu 120. obljetnice Babićeva rođenja postavljena 14. prosinca, a bit će otvorena do 10. travnja. Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije, izvijestila je kako je tu antologijsku izložbu dosad pogledalo više od 17 tisuća ljudi, a osim publike, pobudila je i veliko zanimanje struke, što je bio poticaj za organiziranje simpozija. U zadnjih dvadesetak godina o Ljubi Babiću se malo govorilo, bio je nepravedno zapostavljen i zaboravljen, a nije imao niti monografiju, što je ispravljeno opsežnim katalogom koji prati izložbu, naglasila je Rauter Plančić. Ljubo Babić je, s Isidorom Kršnjavim koji je obilježio prethodno razdoblje, bio ključna osoba 20. stoljeća, oni su dali snažan pečat hrvatskoj kulturi, a njihov zalog još traje, rekla je Irena Kraševac, predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, koje je uz Modernu galeriju organiziralo simpozij. Kršnjavi je utemeljio Modernu galeriju, a Babić je znalački nadopunio njezin fundus, dodala je Kraševac, pohvalivši nastojanja Galerije da velikim izložbenim projektom podsjeti na njegove umjetničke vrijednosti i doprinose hrvatskoj kulturi.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙