FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: vodstvo u nastavku operacije mogu preuzeti Francuska ili Britanija

Autor: dger
WASHINGTON, 20. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države vide nekoliko mogućnosti za preuzimanje budućeg vodstva operacije u Libiji, no arapski saveznici osjetljivi su na mogućnost djelovanja pod zastavom NATO-a, rekao je u nedjelju američki ministar obrane Robert Gates.

"Mislim da ima nekoliko mogućnosti. Jedna je britansko i francusko vodstvo, a druga uporaba NATO-ovih mehanizama", rekao je Gates koji je u nedjelju krenuo u posjet Rusiji.

"Mislim da je Arapska liga osjetljiva na mogućnost djelovanja pod NATO-ovim kišobranom. Pa se tako postavlja pitanje možemo li nekako iskoristiti NATO-ove zapovjedne i kontrolne mehanizme, a da to ne bude misija NATO-a i pod NATO-ovom zastavom", rekao je Gates.

Gates je dodao da bi raspad Libije bio formula za nestabilnost te je podjelu zemlje (na zapadni dio koji drži libijska vlada i istočni koji drže pobunjenici) nazvao formulom za "trajnu nestabilnost" regije.

Gates je rekao da će se tek vidjeti hoće li nametanje zone zabrane leta zahtijevati i dodatne mjere kojima bi se pomoglo pobunjenicima, dodajući da Libijci moraju sami riješiti politička pitanja.

Na kraju je Gates novinarima rekao da su savjetnici predsjednika Obame jednoglasno poduprli odluku o uporabi vojne sile u Libiji.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙