FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pentagon: zona zabrane leta nad Libijom nedovoljna

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 17. ožujka 2011. (Hina) - Zapovjednik američkog ratnog zrakoplovstva general Norton Schwartz, izjavio je u četvrtak da uvođenje zone zabrane leta iznad Libije "ne bi bilo dovoljno" da se preokrene zamah koji libijski čelnik Moamer Gadafi ima nad pobunjenicima.

Svjedočeći pred senatskim Odborom za oružane snage, Schwartz je na pitanje člana odbora, senatora Johna McCaina je li 'no-fly' zona za Libiju "premalo i prekasno", odgovorio da uvođenje te zone "ne bi bilo dovoljno", izvijestio je Fox News.

"Nije pitanje može li SAD nametnuti tu zonu, već trebamo li to učiniti i kako?", dodao je.

Svjedočenje generala Schwartza bilo je posvećeno proračunskim zahtjevima Pentagona, no McCain je iskoristio prigodu da izrazi nezadovoljstvo oporbenih republikanaca s odgovorom administracije predsjednika Baracka Obame na jednomjesečni građanski rat u Libiji.

"Gledamo zamah i uspjeh Moamera Gadafija i njegovih ubojica kako masakriraju narod, dok mi dokono sjedimo sa strane", rekao je McCain. "Jedan od korištenih argumenata je da mi to ne možemo učiniti, unatoč činjenici da je general Odierno prije nekoliko dana rekao kako bi trebalo vrlo kratko razdoblje da bismo nametnuli zonu zabrane leta". General Ray Odierno nalazi se na čelu američkog Zapovjedništva združenih snaga, a ranije je zapovijedao američkim i međunarodnim snagama u Iraku.

Senator McCain upozorio je Schwartza i tajnika ratnog zrakoplovstva Michaela Donleya, kako od njih očekuje da "iskreno govore" o namjerama i mogućnostima SAD-a u daljnjem rješavanju te situacije.

Izjava generala Schwartza slična je stajalištu veleposlanice SAD-a pri UN-u Susan Rice, koja je u srijedu kazala kako osim zone zabrane leta treba ići dalje i razmotriti druge mjere.

Obamina administracija, koja je u zadnjih 10-ak dana okolišala oko potpore uvođenju 'no-fly' zone nad Libijom, u srijedu je zatražila da UN uz zabranu leta odobri uništenje kopnenih snaga Moamera Gadafija koje napadaju civile i gradove, te uporabu zamrznutih Gadafijevih sredstava za kupnju oružja libijskim pobunjenicima.

SAD je spreman glasovati za rezoluciju u kojoj se kaže da sve zemlje mogu poduzeti "sve nužne mjere" za zaštitu civila koji su izloženi napadu, izrijekom uključujući i pobunjeničko uporište Bengazi.

Državna tajnica Hillary Clinton izjavila je tijekom posjeta Tunisu da su opcije koje se razmatraju za Libiju i uporaba bespilotnih letjelica te naoružavanja pobunjenika.

"Naš cilj u Vijeću sigurnosti UN-a danas je uvjeriti Vijeće da odobri daljnje akcije, uključujući i no-fly zonu", rekla je Clinton.

Vijeće sigurnosti UN-a počelo je zatvorene konzultacije o nacrtu rezolucije koji su podnijeli Francuska i Velika Britanija, te Libanon kao jedina arapska članica Vijeća. Rusija i Kina, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta, ranije su izrazile protivljenje stranoj vojnoj intervenciji u Libiji.

(Hina) xdh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙