FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat novinara Austrije podržava štrajk u Večernjem listu

Autor: dmar
ZAGREB, 18. ožujka 2011. (Hina) - Sindikat novinara Austrije uputio je danas podružnici Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u Večernjem listu podršku u povodu štrajka koji je najavljen za srijedu, 23. ožujka, priopćeno je iz SNH-a.

"Sindikat novinara Austrije podržava vaš štrajk koji će se održati 23. ožujka. Izuzetno smo šokirani svime što se događa oko vašeg kolektivnog ugovora", stoji u podršci austrijskih sindikalaca upućenoj hrvatskim kolegama.

"Večernjakovci" su početkom tjedna najavili štrajk tvrdeći da Uprava odbija potpisati kolektivni ugovor i pokušava drastično smanjiti stečena kolektivnih prava zaposlenika, kao što su minuli rad, naknada za topli obrok, regres, božićnica, usklađivanje plaće s troškovima života, jubilarne nagrade, izvanredne pomoći i sl.

Zaposlenici Večernjeg lista smatraju da je ukidanje kolektivnog ugovora svojevrsna civilizacijska regresija i da se naš vlasnik, austrijska Styria, takvo što ne bi usudila napraviti u Austriji, izjavio je tada predsjednik podružnice SNH-a u Večernjem listu Anton Filić.

Njegovo mišljenje potvrdili su i austrijski sindikalci. "Dijelimo vaše mišljenje da je to civilizacijsko nazadovanje, a manadžment Styrije ne bi se usudio to napraviti u Austriji u nekim od novina koje joj pripadaju. Imajući to u vidu, mi ćemo poslati pismo prosvjeda upravi Styria Media AG", kaže se u pismu podrške Sindikata novinara Austrije.

Nakon najave štrajka u Večernjem listu, direktor izdavačke kuće Styria za Hrvatsku Boris Trupčević izjavio je kako Uprava smatra štrajk neopravdanim i neutemeljenim jer i dalje svojim zaposlenicima osigurava materijalna prava veća od zakonom propisanih i bitno veća primanja od većine ostalih poslodavaca u Hrvatskoj.

Trupčević je ustvrdio da smanjenje plaća za prosječno četiri posto, s 9.600 kuna neto na 9.200 kuna neto, nije drastično, te da je posljedica vrlo teške gospodarske situacije i otežanog poslovanja.

Također je rekao da Uprava nije odbila potpisati kolektivni ugovor već je prije njegova isteka krenula u pregovore o novom kolektivnom ugovoru.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙