FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 17. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,30 sati:

ZAGREB

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas kako je sustav u zemlji stabilan i nije ugrožen te da funkcioniraju sva tri stupa vlasti, odgovarajući tako na ocjenu predsjednika Republike Ive Josipovića da je sustav u zemlji nestabilan. "Oko izjave predsjednika da je sustav ugrožen, nestabilan, mislim da se može konstatirati na temelju činjenica da sustav funkcionira", kazala je Kosor u Banskim dvorima odgovarajući na pitanja novinara nakon predstavljanja javnih investicijskih projekata s kojima će se u realizaciju krenuti u drugom kvartalu ove godine. Novinare je zanimao komentar ocjene predsjednika Republike Ive Josipovića da je sustav u zemlji nestabilan i ugrožen. Da je sustav stabilan, kazala je Kosor, pokazuje i prodaja državnih obveznica u SAD-u, kao i provedba najavljenih investicijskih projekta. Posao koji je ministrica financija Martina Dalić obavila u SAD-u pokazuje da se Hrvatska percipira kao stabilna zemlja, rekla je. "Vlada ima stabilnu potporu, parlament funkcionira, predsjednik funkcionira, funkcioniraju i Ustavni sud, Vrhovni sud i drugi sudovi. Dakle, može se reći da sva tri stupa vlasti funkcioniraju. Na komentar nekih ocjena da Hrvatska neće do kraja lipnja završiti pregovore o ulasku u EU, Kosor je kazala kako Vlada smatra da je realno moguće završiti pregovore u lipnju. Osvrnula se i na ocjenu predsjednika Josipovića kako to ne bi bilo osobito postignuće, kazavši kako takvu ocjenu teško može razumjeti. "Vlada i ja smatramo da je to moguće i da je realno i sve činimo da se pregovori završe u lipnju. Radimo iz sve snage", rekla je Kosor. Podsjetila je da su pregovori 2009., u trenutku kad je s radom počela sadašnja vlada, bili "beznadno blokirani" te da je jedan od uvjeta za deblokadu bilo rješavanje graničnog pitanja sa Slovenijom. Mi smo pronašli put, dogovorili se sa slovenskom Vladom o odlasku na arbitražni sud i u tom su trenutku pregovori odblokirani.

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra da je dovršetak pregovora o članstvu Hrvatske u EU u lipnju jedan od najvažnijih strateških ciljeva, te poziva Vladu da ne gubi vrijeme optužujući druge za mogući neuspjeh u zatvaranju pregovora, već da se potpuno posveti provedbi reformi, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika. Josipovićev Ured priopćenjem je reagirao na današnju izjavu predsjednice Vlade Jadranke Kosor u Banskim dvorima kako teško može razumjeti ocjenu Predsjednika da završetak pregovora do kraja lipnja ne bi bilo osobito postignuće, te da Vlada i ona taj rok za završetak pregovora smatraju realnim i čine sve kako bi ga i ostvarili. Premijerka je izjavila i kako se ne slaže s Josipovićevim ocjenama da je sustav u zemlji nestabilan. "Povodom današnje izjave predsjednice Vlade Jadranke Kosor, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović ponovo je istaknuo kako je dovršetak pregovora u lipnju jedan od najvažnijih strateških ciljeva, toliko važan da ga se moralo i moglo ostvariti i davno prije. Vlada vodi pregovore i odgovorna je za provedbu potrebnih reformi. U tome ima punu podršku i predsjednika Republike i oporbenih stranaka, stoji u priopćenju iz Ureda Predsjednika. Ured predsjednika je reagirao i na izjave premijerke Kosor da je za primicanje kraju hrvatskog pregovaračkog procesa uvelike pridonio i arbitražni sporazum sa Slovenijom čijim je potpisivanjem došlo do deblokade pregovora, a da je predsjednik Josipović, tada kao SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru, među rijetkima glasovao protiv tog sporazuma. "Kada je riječ o arbitražnom sporazumu, predsjednik Josipović ga kao akt koji je izglasan od Sabora, u punoj mjeri poštuje i zagovara, a u Saboru je kao zastupnik bio protiv njega smatrajući da ni u tim pregovorima Vlada nije ostvarila sve što je realno bilo moguće u zaštiti nacionalnih interesa", zaključuje u priopćenju Ured Predsjednika.

PULA

Istarski župan Ivan Jakovčić pozdravio je večeras najavu premijerke Jadranke Kosor da će među velikim investicijskim projektima čija realizacija počinje u drugom tromjesječju, biti i investicije Plomin i Brijuni-Rivijera. "Krajnje je vrijeme da se projekt Brijuni-Rivijera počne realizirati jer da se to već dogodilo, imali bismo nekoliko tisuća novih radnih mjesta. Nažalost, zbog usijanih glava u vladi, ali i u Istri, do toga nije došlo", izjavio je za Hinu Jakovčić, dodavši kako projekt Brijuni - Rivijera donosi ne samo produljenje sezone, nego turizam tijekom cijele godine. "To predmnijeva cjelogodišnji turizam i jačanje konkurentnosti zahvaljujući novim proizvodima i, naravno, velika ulaganja", kazao je župan Jakovčić. Po njegovim riječima, površinski najveća lokacija, koja je izvan sadašnjih natječaja, Muzil, mora "napokon biti ispražnjena od vojske" i na njoj "se trebaju događati najveća ulaganja koja će donijeti nove atrakcije i sadržaje na području kulturnog i sportskog turizma". "Plomin je puno osjetljivije pitanje nego projekt Brijuni-Rivijera", kazao je o novom bloku Termoelektrane Plomin. "Ukoliko HEP jamči, što ćemo staviti na provjeru, i uspije dokazati da se njime značajno smanjuje štetnost za okoliš i povećava energetska učinkovitost, poduprijet ćemo ovu investiciju", rekao je Jakovčić dodajući kako očekuje da mogući partner bude domaći partner. Dodao je i kako očekuje da Vlada podupre i druge istarske projekte, pogotovo izgradnju nove pulske Opće bolnice

ZAGREB

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove danas je utvrdio javni poziv za izbor predsjednika i članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prema novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, no bez SDP-ova člana Nenada Stazića, koji je, nezadovoljan načinom izbora po tom zakonu, napustio sjednicu. Prema odredbama novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, članovi Povjerenstva za sukob interesa, koji moraju imati povjerenje javnosti, birat će se tzv. vladinom većinom i zato u tome ne želim sudjelovati, kazao je Stazić. Podsjetivši kako su protiv toga, osim kluba zastupnika SDP-a, bili i drugi oporbeni klubovi "kao i svi oni kojima je u interesu da ova država bude pravedna", najavio je da će taj zakon biti jedan od prvih koji će se mijenjati nakon izbora jer će, kaže, nova vlast ovu državu ipak voditi kao pravednu. Podržao ga je i HNS-ov član odbora Miljenko Dorić navodeći kako također smatra da bi kroz dvotrećinsku većinu u Saboru za izbor članova povjerenstva došli do otvorenijeg razgovora o kandidatima. HDZ-ov član odbora Krunoslav Markovinović je pak rekao da je to Stazićeva uobičajena reakcija što je već pokazao i kod izbora članova Programskog vijeća HRT-a i drugdje. Predsjednica Odbora za izbor, imenovanja i pravne poslove Nevenka Majdenić smatra da nema razloga za takva Stazićeva stajališta kad se pogledaju provjere kandidata. "Nema te stranke koja će se moći založiti za nekog kandidata ako ne bude ispunjavao sve uvjete", kazala je i izrazila uvjerenje da će izabrati kvalitetne kandidate i predložiti ih Saboru.

ZAGREB

Višednevni protuvladini prosvjedi nastavljeni su i danas šetnjom zagrebačkim ulicama tijekom koje su nezadovoljni građani poručili da žele odlazak vlade i određivanje datuma parlamentarnih izbora. Današnji prosvjed po novinarskoj procjeni okupio je manje sudionika nego inače, na vrhuncu do tisuću, dok ih je po policijskoj procjeni bilo 800. Građani su se oko 18 sati okupili na Cvjetnom trgu a prosvjednu šetnju kojom su uobičajeno prekidali promet, završili su na Trgu bana Jelačića oko 19,45 sati, gdje su za subotu u 18 sati najavili "veliki mirni prosvjed". Prosvjednici na lecima koje su djelili građanima navode da nisu članovi ni jedne stranke ili udruge, niti zagovaraju neku jedinstvenu ideju, niti su rušitelji države, već da traže promjenu na bolje i da ih ujedinjuje samo jedna želja - "odlazak nesposobnog i korumpiranog HDZ-a s vlasti". Pred središnjicom HDZ-a prosvjednici su uz indijanske pokliče uzvikivali "Jaco odlazi" i "Ostavka", a prema tvrdnjama nekih očevidaca, prema zgradi HDZ-a poletjelo je nekoliko jaja. Pred zgradom HSS-a su vikali "HSS odlazi", a pred Radničkim domom sindikatima "Izađite na ulice", "Izdaja", "Sindikati spavaju". Pred zgradom japanskog veleposlanstva neko su vrijeme stajali u tišini. Sa sobom su imali transparent sa simbolom japanske zastave i natpisom "Thank you Japan for your donations - we pray for you" (Hvala Japanu na donacijama - molimo za vas). Na današnjem prosvjedu bili su istaknuti novi transparenti "Ne damo Brijune" i "Hoćemo niže, a ne nove poreze". Policija je tijekom prosvjeda privela jednog od inicijatora prosvjeda Ivana Pernara zbog zbog kršenja ranije izrečene zaštitne mjere zabrane pristupa lokacijama u užem centru.

ZAGREB

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s predstavnicima Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi koji su joj izrazili punu potporu u radu, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću. Predstavnici Zbora iznijeli su ciljeve udruživanja svih postrojbi gardijskih brigada, a to su, kako su istaknuli, zaštita digniteta Domovinskog rata kroz oživotvorenje Deklaracije o Domovinskom ratu, rješavanje statusnih pitanja, na čemu su posebno zahvalili predsjednici Vlade na dosad učinjenom, te zaštitu nacionalnih interesa i doprinos izgradnji hrvatskog društva. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je kako pozdravlja njihovo udruživanje i danas kada je potrebna nova hrabrost u zaštiti hrvatskih interesa, navodi se u priopćenju vladinog Ureda za odnose s javnošću.

ZAGREB

Prema prognozi onečišćenje, radijacija iz nuklearnog postrojenja u japanskoj Fukushimi trebalo bi na područje Hrvatske stići najranije 29. ožujka, pri čemu bi količine onečišćenja bile od 1000 do 10000 puta manje od zračenja na izvoru, te ne predstavljaju realnu opasnost za Hrvatsku, izjavila je danas za Hinu načelnica Odjela za istraživanje kakvoće zraka i primjenu Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Amela Jeričević. Pojasnila je da s obzirom na razmjere incidenta i velike udaljenosti koje zračenje prelazi preko Pacifika, sjeverne Amerike i Atlantika pri čemu se razrjeđuje, ne predstavlja realnu opasnost za područje Hrvatske.

ZAGREB

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas da je analiza uzoraka Jaffa keksa, koje proizvodi tvrtka Jaffa iz Crvenke u Srbiji, pokazala da su keksi zdravstveno ispravni, ali da je u ambalaži utvrđena prisutnost benzofenona u nedopuštenim koncentracijama, pa je iz predostrožnosti naređeno njegovo povlačenje i opoziv s hrvatskog tržišta. "Premda ovog trenutka ne postoji rizik za zdravlje potrošača, primjenjujući mjere predostrožnosti i uzimajući u obzir inicijalnu procjenu rizika, naređeno je povlačenje i opoziv predmetnog proizvoda s tržišta Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju o rezultatima analize Jaffa keksa na hrvatskom tržištu. Tvrtka Jaffa već je ranije danas objavila da je u cilju sprječavanja bilo kakvih sumnji vezanih uz kvalitetu svojih proizvoda odlučila s tržišta povući seriju proizvoda s navodno spornom ambalažom.

KOPRIVNICA

Glasnogovornik koprivničko-križevačke Policijske uprave Dražen Laljek potvrdio je kako policija, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom, kriminalistički istražuje zloporabu položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju koprivničke "Podravke" i zadarske "Adrije". Pod istragom su četiri osobe, a više pojedinosti o tom slučaju bit će priopćeno sutra, rekao je glasnogovornik Laljek. Neslužbeno se doznaje da su među privedenima neki već poznati po umiješanosti u aferu "Spice" . Te dvije tvrtke poslovno surađuju još od 2001. kad je "Podravka" distribuirala proizvode Tvornice ribljih konzerva "Adria", a 2006. otkupila je njezin poznati brend Evu.

ZAGREB

Nakon gotovo dvije i pol godine suđenja na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u utorak bi trebala biti objavljena prvostupanjska presuda optuženima za krivotvorenje dokumenata kojima su se u vrijeme bijega pred zakonom koristili general i haški optuženik Ante Gotovina te poduzetnik Hrvoje Petrač. Od isprva troje optuženih, presudu bi od sutkinje Sande Bramberger Ostoić u utorak u 14 sati trebao doznati jedino drugooptuženi bivši policajac Salih Fazlić, s obzirom da je prvooptuženi Franjo Katavić u međuvremenu zatvoren u Austriji zbog šverca droge, dok je jedan od Gotovininih branitelja Marijan Pedišić preminuo. Tužiteljstvo tvrdi da je u ljeto 2001. odvjetnik Pedišić umirovljenom policajcu Fazliću dao 2000 njemačkih maraka, Gotovinine fotografije i papir s osobnim podacima na ime Kristijan Horvat. Fazlić se nakon toga navodno obratio Kataviću, koji je za odbjegloga Gotovinu izradio lažnu putovnicu, osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu te međunarodnu novinarsku iskaznicu. Riječ je o dokumentima pronađenim kod Gotovine kada je u prosincu 2005. uhićen na Kanarskim otocima. Osim Gotovininih dokumenata u optužnici stoji da je, također u ljeto 2001., na isti način naručena i izrađena lažna putovnica za Hrvoja Petrača, koji služi šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u otmici sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca.

ZAGREB - U bivšoj tvornici Jugovinil u Kaštel Sućurcu danas je održan praktični dio obuke urbanog traganja i spašavanja prve razine, pri čemu su korištene posebne tehnike spašavanja unesrećenih uz korištenje žičare, metoda otklona (preklopa), a u koju su bili uključeni i psi tragači, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Vježbi je prisustvovao ravnatelj DUZS-a Damir Trut koji je naglasio da u Hrvatskoj ima preko pet tisuća pripadnika sustava zaštite i spašavanja obučenih za spašavanje iz ruševina te da su ovakve vrste obuke nužne i nalaze svoje opravdanje u situacijama poput trenutne katastrofe u Japanu. Dodao je i da su hrvatski spasioci spremni pomoći ugroženom stanovništvu Japana.

ZAGREB

U subotu, 26. ožujka, u 20,30 sati i hrvatski će gradovi na sat vremena ugasiti javnu rasvjetu u nekim svojim ulicama i građevinama te se tako pridružiti inicijativi WWF-a "Sat za planet Zemlju" koji se ove godine održava pod motom "Više od sata", rekla je danas voditeljica projekta iz WWF-a Petra Boić-Petrač. U akciju se uključilo 13 hrvatskih gradova, kazala je i istaknula kako im se pismom potpore pridružio predsjednik Ivo Josipović, pozvavši građane da 26. ožujka ugase svjetla u svojim domovima i tvrtkama. Cilj akcije je potaknuti sve ljude svijeta da svakodnevnom brigom za uštedu energije pridonesu zaštiti prirodnih bogatstava našeg planeta, rekla je. Na središnjoj proslavi 26. ožujka u 20,30 sati na zagrebačkom će Cvjetnom trgu i u okolnim ulicama na sat vremena biti ugašena rasvjeta. "Zahvaljujući potpori Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, splitska i dubrovačka lokalna samouprava rado je pristala 26. ožujka ugasiti rasvjetu na UNESCO-ovoj kulturnoj baštini u Hrvatskoj: Dioklecijanovu palaču i Zidine koje će biti u mraku do 2. travnja. Zadar gasi rasvjetu UNESCO-ova kandidata Poljanu Ivana Pavla II. (Forum), u Osijeku će u mrak utonuti Tvrđa, a u Puli Arena. Tim se gradovima gašenjem svjetala pridružuju Zagreb (Cvjetni trg s okolnim ulicama), Opatija (šetalište Lungo mare) i Makarska rivijera sa svih šest gradova", rekla je Boić-Petrač. Pozvala je i ostale hrvatske gradove da na sat vremena ugase javnu rasvjetu.

ZAGREB

Književnost, stanje na Bliskom istoku i u arapskom svijetu, kao i poimanje ljubavi, književnosti i života bile su glavne teme književne tribine koja je u prepunoj dvorani Kina Europe u četvrtak navečer održana s izraelskim književnikom Amosom Ozom. Amos Oz gostuje u Hrvatskoj u organizaciji izdavačke kuće Frakture i Izraelskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Predstavljajući Oza, kao vrhunskog intelektualca i jednog od najznačajnijih živućih pisaca današnjice voditelj tribine Srećko Horvat u jednoipolsatnom razgovoru s izraelskim se književnikom dotakao brojnih tema. Ljubav prema knjigama traje cijeli život i nikada ne završi u tami, rekao je Oz, spomenuvši kako je u Hrvatskoj već boravio prije 20-ak godina. Oz je osim o književnosti govorio i o važnim političkim pitanjima istićući kako duboko vjeruje da će jednog dana mir prevladati i na Bliskom istoku. Izraelac Amos Oz (1939.) smatra se jednim od najvažnijih suvremenih intelektualaca i književnika. Profesor je književnosti na Sveučilištu Ben-Gurion u Be'er Shevi i poznati aktivist pokreta "Mir sada" za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba. Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih nagrade Prix Femina, Izraelske nagrade, Frankfurtske mirovne nagrade i Goetheove nagrade, a već nekoliko godina u samom je vrhu kandidata za Nobelovu nagradu za književnost. Povodom Ozova gostovanja u Hrvatskoj iz tiska, u izdanju "Frakture", izlazi njegov kratki roman "Iznenada u dubini šume", inspiriran bajkama koje je Ozu kao dječaku pripovijedala majka.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙