FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 7. ožujka

Autor: bcav
ZAGREB, 6. ožujka 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljk, 7. ožujka.

SARAJEVO - Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar boravit će u ponedjeljak u Sarajevu, zajedno s austrijskim ministrom Michaelom Spindeleggerom i bugarskim ministrom Nikolajem Mladenovim, kako bi dao poticaj liderima u BiH na konstruktivan dijalog. Posjet Sarajevu Spindelegger i Žbogar dogovorili su krajem prošle godine na jednom sastanku OESS-a u Beču, a zajedno s bugarskim kolegom u BiH oni će se kod političkih lidera zauzeti za konstruktivno ponašanje koje bi vodilo k tomu da se pet mjeseci nakon izbora ipak konstituiraju vlada i parlament, te da porade na reformama potrebnim za brži napredak prema Europskoj uniji i NATO savezu.

DEN HAAG - Pred Haaškim sudom u ponedjeljak će, po završetku tužiteljskog dokaznog postupka, započeti ročište u predmetu "Šešelj" na kojem će lider srpskih radikala Vojislav Šešelj optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini moći zatražiti oslobađanje po jednoj ili više točaka optužnice i obrazložiti zašto smatra da ih tužitelji nisu dokazali. Tužiteljstvo tereti Šešelja da je, zajedno s drugim sudionicima zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije kroz progon pod patronatom države, koji je uključivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i Muslimana. Optužen je za zločine protiv čovječnosti u BiH i Hrvatskoj, a posebno za masakre na Ovčari i u Voćinu te progon Hrvata iz Vojvodine. Ideju 'velike Srbije' sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima sam Šešelj, a svojom je ekstremnom retorikom mobilizirao i poticao na progon Hrvata i Muslimana.

PARIZ - Počinje dugo očekivano suđenje bivšem francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu. Optužen je da je kao pariški gradonačelnik iskoristio svoj položaj i zapošljavao stranačke kolege. Najmanje 21 osoba primala je plaću iz gradskog proračuna, a zapravo je radila u stranci Pokret za Republiku (RPR). Kako bi pokušao ograničiti razmjere suđenja, Chirac i stranka Savez za narodni pokret, nasljednica RPR-a, uplatila je Parizu 2,2 milijuna eura da bi se grad povukao iz slučaja kao tužitelj. Proglasi li ga sud krivim, Chirac bi mogao dobiti do deset godina zatvora i platiti kaznu od 150.000 eura.

POCHEON, Južna Koreja - SAD i Južna Koreja održat će vježbe s pravim streljivom u sklopu zajedničkih godišnjih vojnih vježbi.

Dežurni:

Noć: Bernard Ćavar

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Srđan Baković

Telefon: 00385 1 4808645

Telefax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbcav ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙