FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dopunjeni podaci o japanskoj katastrofi

Autor: rtom
ZAGREB, 17. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Agencija AFP objavila je u četvrtak dopunjeni pregled brojčanih podataka o razornom potresu i tsunamiju koji je 11. ožujka pogodio Japan te izazvao eksplozije u nuklearnoj elektrani Fukushima.

LJUDSKE ŽRTVE: prema privremenim službenim podacima potvrđena je pogibija 5.457 osoba, 9.508 osoba vode se kao nestale, a 2.409 je ozlijeđenih (nacionalna policija). Strahuje se da je broj mrtvih veći od 10 tisuća.

EVAKUACIJA: evakuirano je 550.000 ljudi pošto su izgubile krov nad glavom ili žive u radijusu od 20 km oko nuklearne elektrane Fukushime. Otvoreno je oko 2.700 privremenih prihvatnih centara.

BEZ VODE I ELEKTRIČNE STRUJE: oko 1,6 milijuna zgrada je bez pitke vode, a 600.000 kućanstava bez struje (ministarstvo zdravstva).

OŠTEĆENJE ZGRADA: oštećeno je 80.422 zgrada, od čega je 4.798 potpuno uništeno (agencija za upravljanje katastrofama).

SPASILAČKE SLUŽBE: država je mobilizirala oko 80.000 vojnika, policajaca i članova spasilačke službe. Vlada je u srijedu pozvala pričuvni vojni sastav.

POMOĆ IZ INOZEMSTVA: pomoć je ponudilo 112 država i regija, kao i 23 međunarodne organizacije (ministarstvo vanjskih poslova). Iznos financijske pomoći nije obznanjen.

GOSPODARSTVO:

- Potres će imati "znatan učinak" na japansko gospodarstvo (vladin glasnogovornik). Singapurska banka DBS procjenjuje taj učinak na 100 milijarda dolara ili oko dva posto BDP-a.

- Japanska banka (BoJ) ubrizgala je od ponedjeljka 34.000 milijarda jena (309 milijarda eura) u gospodarstvo.

- Tokijska burza bilježila je u ponedjeljak i utorak pad veći od 16 posto, u srijedu se oporavila 5,68 posto, a u četvrtak opet pala 1,44 posto.

- Brojne su tvrtke djelomice obustavile aktivnost. Toyota je najavila da će u četvrtak obnoviti proizvodnju rezervnih dijelova, no na neodređeno vrijeme neće raditi njezine tvornice za montažu.

- Troškovi potresa za osiguravajuća društva mogli bi dosegnuti 34,6 milijarda dolara (procjenjuje AIR Worldwide).

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙