FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 17. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska odvjetnička komora (HOK) upozorila je danas da europske odredbe o sprječavanju terorizma i pranja novca, koje je Hrvatska morala uvrstiti u svoje zakonodavstvo, ugrožavaju temeljna profesionalna načela čuvanja odvjetničke tajne te odnos povjerenja između stranke i njegova pravnog zastupnika. Odvjetnici su po novim zakonskim odredbama dužni utvrđivati porijeklo novca svojih klijenata, čime ih se, smatraju u HOK-u, želi pretvoriti u istražitelje i doušnike represivnog aparata. "Hrvatski odvjetnici su protiv kršenja zakona i kao legalisti poštuju sve propise na snazi, ali ne mogu pristati da se zakonskim odredbama ugrožavaju temeljna načela odvjetničke profesije", kazao je predsjednik HOK-a Leo Andreis u razgovoru s novinarima uoči 29. Dana odvjetništva. U HOK-u ističu da iste stavove o ovoj problematici imaju i odvjetnici u zemljama Europske unije. Zbog toga su na Danima odvjetništva seminar o problematici sprječavanja pranja novca danas organizirali s kolegama iz Pariške odvjetničke komore, dok će sutra o modelima donošenja zakona raspravljati s odvjetnicima iz Njemačke. Po Andreisovim riječima, odvjetnici se protive da se zakoni donose samo zato da se "riješi neki trenutni problem pa makar to bio i ulazak u EU". "Propisi se ne smiju donositi da idu u korist trenutnoj situaciji, oni moraju biti u službi pravne države i funkcioniranja sustava. Zakonodavstvo treba graditi za našu djecu, kako bi jednom živjela u pravnoj državi", smatra predsjednik HOK-a.

ZAGREB - U povodu Dana hrvatskog jezika Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje danas je otvorio svoja vrata posjetiteljima da vide kako nastaju vrijedna i zanimljiva znanstvena i stručna izdanja Instituta. Dan otvorenih vrata organizira se s ciljem da se građanima omogući izravno upoznavanje sa znanstvenim radom i postignućima Instituta. Na Danu otvorenih vrata Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje posjetitelji se mogu upoznati s ustrojem Instituta i njegovoj djelatnosti, a za učenike i ostale zainteresirane organizirani su zanimljivi kvizovi u kojima će na jedan dan moći postati lektori te saznati koliko zapravo poznaju hrvatski jezik. Kako je istaknula ravnateljica Instituta Dunja Brozović Rončević danas će se govoriti i o dijalektnoj raznolikosti hrvatskoga jezika, a posjetitelji će imati prigodu čuti govore iz različitih dijelova Hrvatske te provjeriti mogu li točno ili približno pogoditi koji govor pripada kojem dijelu Hrvatske. Odlukom Hrvatskoga sabora iz 1997. svake se godine sredinom ožujka obilježavaju Dani hrvatskoga jezika u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika. Danas se u Institutu sva dostupna institutska izdanja mogu kupiti s popustom od 50 do 80 posto.

ZADAR - Uhvaćen je 19-godišnjak s otoka Paga koji je u razdoblju od 10. do 14. ožujka zapalio tri staje u Kolanu i Šimunima, a zatim je požare prijavljivao i zajedno s vatrogascima sudjelovao u gašenju, priopćila je danas zadarska policija. Paški i zadarski policajci jučer su dovršili kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjakom, kojeg se sumnjiči da je 10. ožujka u Kolanu na otoku Pagu, namjerno izazvao požar u staji 61-godišnjeg mještanina u kojoj je izgorjelo 200 bala sijena. Sumnjiči ga se također da je četiri dana kasnije u Šimunskom polju izazvao požar na staji u vlasništvu 44-godišnjaka iz Šimuna u kojoj je izgorjela cijela staja i oko 200 bala sijena te da je istoga dana na predjelu Kalinac zapalio još jednu staju u vlasništvu 59-godišnjaka iz Šimuna u kojoj je izgorjelo 250 bala sijena. Na sve tri staje ukupna materijalna šteta procijenjena je na oko 50 tisuća kuna. Utvrđeno je da je mladić izazvane požare sam prijavljivao vatrogascima, te se uključivao u njihovo gašenje.

ZAGREB - Dvojica maloljetnika pobjegla su kasno sinoć iz Odgojnog zavoda u Turopolju i za njima je raspisana tjeralica, izvijestila je danas Uprava za zatvorski sustav. Maloljetnici B.P. i J.B. pobjegli su sinoć između 23 sata i ponoći. Bijeg je otkriven u ponoć tijekom redovnog obilaska, nakon čega su, kažu u Upravi za zatvorski sustav, žurno poduzete zakonske mjere. O bijegu je odmah obaviještena zagrebačka, riječka, zadarska i sisačka policija koja je obavila očevid, a upravitelj Odgojnog zavoda u Turopolju izdao je Policijskoj upravi zagrebačkoj nalog za raspisivanje tjeralice. U Upravi za zatvorski sustav kažu da utvrđuju razloge bijega dvojice maloljetnika iz Odgojne skupine pojačane skrbi i nadzora turopoljskog zavoda.

ZAGREB - Jadrolinijin trajekt "Bartol Kašić", za vrijeme pristajanja u luci Rogač na Šolti, sinoć se oko 20 sati, nošen vrlo jakim udarom južnog vjetra, snažno naslonio desnom stranom na obalnu bokoštitnicu, na uglu unutrašnjeg pristana, te je oštetio brodsku oplatu poviše bokoštitnice (u dužini od 30 cm i visini od 10 cm) i iščupao obalnu gumenu bokoštitnicu sa željeznom konstrukcijom. Tako iščupana i nagnuta obalna bokoštitnica predstavlja opasnost za brodove tj. trajekte, koji bi imali namjeru pristati na unutrašnji pristan u luci Rogač, izvijestilo je danas Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Inspektor Hrvatskog registra brodova na trajektu obavlja pregled, kako bi trajektu "Bartol Kašić" mogao dati dozvolu za isplovljenje. Inspektori Lučke Kapetanije Split obavljaju očevid oštećenja broda i obale. Linija Split-Rogač održava se po redu plovidbe.

ZAGREB - Otvoren je javni natječaj za sudjelovanje na trećem međunarodnom festivalu fotografije "Organ vida", koji će se na temu "O ljudima" održati od 19. do 21. svibnja u prostorijama kluba zagrebačkog Studentskog centra, izvijestila je danas istoimena fotografska udruga. Natječaj je otvoren do 1. svibnja, a 50 najboljih fotografija, prema odluci stručnog žirija, bit će izloženo na festivalu u Zagrebu te u galerijama većih hrvatskih gradova i susjednih zemalja, među kojima je prvo najavljeno gostovanje krajem svibnja u Novom Sadu, na međunarodnoj konferenciji za tisak, dizajn i fotografiju "PDP Convention". Mogu se prijavljivati radovi različitih žanrova, stilova i tehnike, svih fotografskih smjerova, od dokumentarne i novinske do modne, sportske i pejzažne fotografije. Zadanom temom želi se prikazati kako danas izgleda suvremeni čovjek, čime se bavi, kako ostavlja trag u prostoru u kojem boravi i radi, kao i dati kritički osvrt na sociološke fenomene i ekološku problematiku. Kriteriji za odabir bit će estetika, originalnost, kreativnost, poruka, inovativnost, atraktivnost, stil, umjetnički dojam, cjelovitost, tehnika izvedbe i kvaliteta.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙