FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: stranke pristale na nove pregovore

Autor: rmav
SARAJEVO, 9. ožujka 2011. (Hina) - Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) objavio je u srijedu kako su čelnici ključnih stranaka o kojima ovisi struktura buduće vlasti u Federaciji BiH a time i u državi pristali na novi krug pregovora koji će se voditi iza zatvorenih vrata.

U kratkom priopćenju OHR-a dostavljenom medijima u Sarajevu navodi se kako su se visoki predstavnik Valentin Inzko i njegovi suradnici tijekom dana odvojeno sastali s predsjednicima HDZ BiH Draganom Čovićem, SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, HDZ-a 1990. Božom Ljubićem i Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem.

„Oni su pristali sudjelovati u konzultacijama čiji je cilj pomoći strankama da nađu izlaz iz političke slijepe ulice u Federaciji BiH“, priopćio je OHR uz podsjećanje na raniju izjavu Inzka kako je odgovornost za uspostavu vlasti na samim strankama koje su dobile povjerenje birača na izborima u listopadu 2010. godine.

Također je kratko pojašnjeno kako u međustranačkim pregovorima u početnoj fazi neće sudjelovati predsjednici četiriju stranaka.

„OHR pozdravlja iskazanu spremnost stranaka na suradnju“, stoji u priopćenju.

Predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Drgan Čović i Božo Ljubić prihvatili su poziv na razgovore sa SDP-om BiH i SDA kako bi se odblokirao proces uspostave vlasti u Federaciji BiH, objavljeno je u srijedu u Mostaru, s tim što su te dvije stranke priopćile da su njihovi predsjednici razgovarali sa zamjenikom visokog međunarodnog predstavnika Roderickom Mooreom.

Kako su izjavili Čović i Ljubić, razgovori bi trebali započeti u četvrtak pri čemu su ove stranke izrazile spremnost za dogovor.

"Nakon jasne poruke State Departmenta i Europske unije složili smo se da četiri stranke nastave razgovarati. Mislim da ima smisla napraviti snažan pritisak i krenuti u taj posao kako bi se u slijedećih nekoliko dana dana postigao dogovor i svi ne bi krenuli krivim putem", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Dodao je kako međutim neće prekriženih ruku čekati da se kao pri današnjem izboru čelništva u Zastupničkom domu, gdje je kao dopredsjednik izabran predstavnik HSP-a BiH, stranke koja ima minoran broj hrvatskih glasova.

Čović je najavio da će kao znak dobre volje sazvati skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije i izabrati izaslanike za federalni Dom naroda.

"Mi u prvome panu stavljamo odgovornost za vođenje jedne državničke politike i u slijedećim danima učinit ćemo sve da se dogovor postigne ali na temelju ustava i zakona, poštivanja legitimne narodne volje hrvatskog i druga dva naroda. To podrazumijeva da se dogovorimo o vlasti koja bi imala sličnu strukturu od županija, preko entiteta do razine države", rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić je u odgovojenom susretu s američkim diplomatom pozdravio posredničku ulogu međunarodne zajednice kazavši da je riječ o presudnome tjednu.

"Mislim da je ovo posljednja prigoda da se dođe do dogovora uz posredništvo OHR-a prije nego bi stvari eskalirale u nepredvidivom smjeru", rekao je Ljubić.

Kroz izbor vodstva Zastupničkog doma Ljubić je i opisao stvarni problem u zastoju federalne vlasti jer po njegovim riječima "bošnjačka strana određuje hrvatsko zastupanje".

"Ovaj događaj odudara od poruka iz State Departmenta i PIC-a. Zato je ovaj tjedan ključni da se dođe do dogovora", rekao je Ljubić.

Potporu visokom predstavniku Inzku za posredovanje u pregovorima između ključnih stranaka u Federaciji BiH na sastanku održanom u ponedjeljak u Bruxellesu dali su zamjenik američke državne tajnice James Steinberg i ravnatelj Odjela za Europu i središnju Aziju pri zajedničkoj službi za vanjske poslove Europske unije Miroslav Lajčak.

Oni su također pozvali na prijekid opstruiranja uspostave Doma naroda parlamenta Federacije BiH upućujući time neizravne kritike HDZ-u BiH i HDZ-u 1990., no istodobno su ishodili da SDP i njegovi koalicijski saveznici za sedam dana odgode konstituirajuću sjednicu tog zakonodavnog tijela ranije najavljenu za 10. ožujka.

Tako je 17. ožujka postao novi rok do kojega će se pokušati dogovor o raspodjeli mjesta u izvršnoj vlasti između stranačkog bloka predvođenog SDP-om i dva HDZ-a.

Tek nakon uspostave vlasti na razini Federacije BiH moguće je uspostaviti i onu na državnoj razini na što se čeka već dulje od pet mjeseci.

(Hina) xrmav/xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙