FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konstruktor razgovara s Kinezima oko crnogorske autoceste

Autor: dram
PODGORICA, 26. veljače 2011. (Hina) - Predstavnici splitskog Konstruktora u stalnoj su komunikaciji sa kineskom tvrtkom Poly Group Technologies koja će se najvjerojatnije kandidirati za izgradnju crnogorske autoceste od Bara do granice sa Srbijom, izjavio je hrvatski veleposlanik u Podgorici Petar Turčinović, dok je njegov kineski kolega Zhi Zhaolin istodobno izrazio optimizam da će se ta kompanije iz Kine uskoro dogovoriti s crnogorskom vladom o gradnji autoceste.

"Stručnjaci Konstruktora su u stalnom kontaktu s kineskim partnerima, pružajući im tehničke informacije o tom krupnom projektu, te očekujem da će zajedno ući u posao", kazao je Turčinović gostujući u petak navečer na podgoričkoj televiziji IN.

Kineski veleposlanik u Podgorici Zhi Zhaolin smatra da će tvrtka Poly Group Technologies s ovih dana objaviti svoju ponudu za gradnju i postići dogovori s crnogorskom vladom o realizaciji te "ogromne investicije".

Zhi je za agenciju Minu rekao da će financijer projekta najvjerojatnije biti kineska razvojna banka, koja nije obična komercijalna banka već isključivo radi na velikim projektima i dosad je financirala radove vrijedne 150 milijarda USD.

Generalni direktor splitskog Konstruktora Željko Žderić prošli je mjesec izjavio kako ne isključuje mogućnost da se ta građevinska tvrtka uključi u izgradnju 170 kilometara duge autoceste Bar-Boljari, iako je prijašnji natječaj za taj posao za Konstruktor završio neuspješno.

On se tada referirao na prilog radija Deutsche Welle koji je objavio je da bi se "najveća hrvatska građevinska tvrtka Konstruktor mogla, kao izvođač ili podizvođač radova vratiti u projekt izgradnje autoceste Bar-Boljari, koji će financirati Kinezi". Radio je najavio da bi Kinezi mogli osnovati zajednički konzorcij s Hrvatima, koji bi imao snažnu potporu hrvatske vlade.

Da Crna Gora neće odustati od gradnje autoceste Bar-Boljari, bez obzira na to što su propali raniji tenderi s hrvatskim Konstruktorom i grčko-izraelskim konzorcijem "Aktor"HCH, poručio je svojedobno i novi crnogorski premijer Igor Lukšić.

(Hina) xdram ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙