FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G8 za jači pritisak na Libiju, nema zabrane leta

Autor: vmrs
PARIZ, 15. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Skupina vodećih svjetskih gospodarstava G8 zatražila je u utorak uvođenje dodatnih mjera Ujedinjenih naroda protiv Libije, te izrazila nadu da će UN ovaj tjedan donijeti rezoluciju kojom podupire pobunjenike protiv režima Moamera Gadafija.

Uvođenje zone zabrane leta nije spomenuto, pišu agencije.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe nakon drugoga dana sastanka G8 u Parizu pročitao je priopćenje kojim se mjere što ih provodi Vijeće sigurnosti UN-a pozdravljaju kao "nužne" za zaštitu libijskoga naroda, piše France Presse.

"Ministri su pozvali Moamera Gadafija da poštuje legitimni zahtjev libijskoga naroda na temeljna prava, slobodu izražavanja i parlamentarni oblik vlasti", rekao je Juppe i istaknuo kako su se članice G8 složile da UN mora pojačati pritisak kako bi Gadafi otišao s vlasti.

U priopćenju se ne spominje britansko-francuski prijedlog, uvođenje zone zabrane leta. Na taj su prijedlog i Sjedinjene Države i Rusija već reagirale s oprezom. Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova rekao je da Rusija čeka konkretiziranje prijedloga za stanje u Libiji. Po njegovim riječima, Rusija kani uzeti u obzir mišljenje zemalja i organizacija u toj regiji, među ostalima i Arapske lige i vijeća za suradnju arapskih zemalja Perzijskoga zaljeva. Arapska se liga već izjasnila protiv stranog vojnog upletanja, podsjetio je Lavrov, a UN je već donio "nedvosmislenu Rezoluciju broj 1970, koju svi moraju ispunjavati".

(Hina) xvm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙