FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski predsjednik protiv intervencije u Libiji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 15. ožujka 2011.(Hina) - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u utorak je ocijenio da bi vanjska intervencija u Libiji bila opasna i da bi legitimnost takve akcije bila upitna.

Tuerk je u razgovoru s novinarima komentirao događaje u sjevernoj Africi, posebice u Libiji. Ocijenio je da je u Libiji riječ o građanskom ratu i unutarnjem sukobu koji treba riješiti iznutra, a da bi legitimna strana intervencija bila trenutno moguća samo na osiguravanju humanitarne pomoći.

"Sve druge mjere bile bi nelegalne i vjerojatno nelegitimne", rekao je slovenski predsjednik.

Tuerk je također iznio mišljenje da će za trenutačno aktualnu mogućnost uspostave zone zabrane letova nad Libijom biti vrlo teško osigurati veliku potporu za postizanje pune legalnosti takve akcije s obzirom na vrlo različita gledanja o tom pitanju.

Priznanje libijskih pobunjeničkih snaga kao jedine legitimne vlasti u Libiji, kako je to nedavno učinila Francuska, nije odgovor na pitanje legitimnosti vlasti, komentirao je Tuerk.

Dodao je da su revolucije u sjevernoj Africi izvorne i pripadaju tamošnjim narodima, pa ih ne treba prisvajati međunarodna zajednica koja u tim procesima možda može pomoći uvažavajući specifičnosti svake države.

Svim je tim "revolucijama" zajednička točka u tome što afirmiraju dostojanstvo čovjeka i demokratske ideje, pri čemu gospodarska i politička pomoć međunarodne zajednice mora biti vrlo dobro odvagnuta i promišljena.

Uz to, ustvrdio je Tuerk, spomenuti su događaji u sjevernoj Africi dali do znanja koliko je pogrešan bio mit o islamskom fundamentalizmu kao vrlo prisutnom i razornom čimbeniku u tim društvima.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙