FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbiju li Slovenci mirovinsku reformu, slijedi još oštrija - mediji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 15. ožujka 2011.(Hina) - Odbiju li Slovenci na referendumu mirovinsku reformu koja prag za odlazak u mirovinu diže na 65. godinu starosti, vlada koja naslijedi Pahorovu morat će zbog financijske stabilizacije donijeti još oštriji rez i prag za umirovljenje podići na 67 godina, jedno je od upozorenja sadašnje vlade koja u utorak prenosi slovenski tisak.

O nužnosti reforme, kojoj se opiru sindikati i traže njeno poništenje na referendumu, Pahor će ponovo u srijedu govoriti prilikom sastanka s koalicijskim partnerima u vladi na kojemu će se razmatrati s time povezan dokument koji Slovenija uskoro mora dostaviti Europskoj komisiji, navodi ljubljansko "Delo".

Slovenski okvir javno-financijske potrošnje do 2015. godine mora se uklopiti u program stabilnosti koji u EU diktiraju Njemačka i Francuska, a njegova je pretpostavka da će Pahorova vlada ispuniti sve planirane reforme, pa i onu mirovinsku, navodi vodeći slovenski list, dodajući da je alternativa padu reforme na referendumu ispadanje iz skupine država s eurom koje najbrže stabiliziraju svoj financijski sustav.

Slovenski parlament usvojio je krajem prošle godine mirovinsku reformu, ali je njena provedba odmah zaustavljena zbog inicijative protivnika reforme da se o zakonu glasuje na referendumu. Ustavni sud je u ponedjeljak donio pravorijek da održavanje referenduma o mirovinskoj reformi nije u suprotnosti s ustavom, kako je to sugerirala vlada, pa će se referendum održati vjerojatno u svibnju.

Ne bude li mirovinska reforma usvojena, navodi "Delo", vlada koja naslijedi Pahorovu bi, prema nekim izračunima, dob za umirovljenje morala povisiti na 67 godina starosti. List ističe riječi ministra za rad Ivana Svetlika da bi Pahorova vlada u slučaju pada mirovinske reforme morala već ove godine naći financijske uštede od 250 milijuna eura na druge načine, među ostalim sniziti plaće u javnom sektoru i mirovine i druga primanja.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Igor Masten izjavio je za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" da scenarij po kojemu bi Sloveniji fiskalnu politiku određivali drugi kao Grčkoj nije vjerojatan, ali da ni to nije isključeno ako bi mirovinska i druge reforme propale te ako bi Pahorova vlada "iz oportunizma" promjene prepustila sljedećoj vladajućoj garnituri.

I po izjavama više ekonomista, koje citira ljubljansko "Delo", mirovinska reforma je neizbježna iako, kako dodaju, postoji realna opasnost da bude odbijena na referendumu, čega je svjestan i premijer Borut Pahor.

Poznati slovenski makroekonomist starije generacije i nekadašnji potpredsjednik vlade Jože Mencinger izjavio je, međutim, za "Delo" da je reforma potrebna, ali da nikakva tragedija ne bi bila ni da je birači na referendumu odbiju. Po njegovu mišljenju, radni vijek za odlazak u mirovinu treba produžiti jer je demografski trend takav da ljudi žive sve duže. No, Mencinger se protivi Pahorovim tvrdnjama da će u slučaju pada reforme kreditni rejting Slovenije odmah pasti te tvrdi da iz špekulativnih razloga međunarodne bonitetne kuće često diktiraju prebrzi tempo reformi.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙