FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama i Rasmussen za odlazak Gadafija

Autor: dhai
WASHINGTON / ZAGREB, 14. ožujka 2011. (Hina) - Američki predsjednik Barack Obama ponovio je u ponedjeljak da Sjedinjene Države i njihovi saveznici "stežu omču" oko Moamera Gadafija, dok je njegov gost i jedan od saveznika, danski premijer Lars Lokke Rasmussen rekao da bi libijski čelnik "trebao biti prošlost".

Nakon razgovora dvaju čelnika u Ovalnom uredu Bijele kuće, Obama je u obraćanju novinarima istaknuo kako je premijer Rasmussen bio vodeći u Europi u traženju primjene oštrih sankcija protiv Gadafijeva režima u Libiji.

"Obojica dijelimo mišljenje da je Gadafi izgubio legitimitet i da mora otići, a da mi kao međunarodna zajednica moramo odlučno govoriti protiv bilo kakvog nasilja usmjerenog na civile, da moramo osigurati pružanje humanitarne pomoći, kako unutar Libije tako i duž pograničnih područja gdje su izbjegli toliki ljudi, te da će biti vrlo važno za nas da razmotrimo široki raspon opcija koje nastavljaju stezati omču oko Gadafija i primijenjujemo dodatni pritisak", rekao je Obama, prema transkriptu koji je objavila Bijela kuća.

Obama je dodao kako će se saveznici i dalje usko koordinirati kroz NATO i UN, te gledati svaku pojedinu opciju koja je na raspolaganju kako bi se postigao što bolji rezultat za libijski narod.

Rasmussen je osudio represiju nad civilima u Libiji te istaknuo da su europski čelnici jedinstveni u zahtjevu za odlazak Gadafija s vlasti.

"Osuđujemo nasilnu represiju nad libijskim narodom. Europski čelnici okupljeni prošloga petka poslali su vrlo snažan signal Gadafiju. On bi trebao biti prošlost. On je izgubio legitimitet. Važno je da međunarodna zajednica ispita sve mogućnosti kako bi zaštitili libijski narod", rekao je danski premijer.

Gadafijeve snage u ponedjeljak su nastavile napredovati na istok zauzevši strateški važan grad Bregu i krećući dalje na istok prema 65 km udaljenoj Ajdabiji.

No, prema izvješću dopisnika bostonskog lista The Christian Science Monitora iz Ajdabije, pobunjenici su kod Brege izveli varku i zašli iza leđa Gadafijevim snagama ponovo zauzevši grad oko 20 sati u nedjelju i zarobivši 20-ak pripadnika snaga lojalnih Gadafiju. Tvrdnje o pobjedi kod Brege, Mohameda el Madžbulaja, bivšeg pripadnika specijalnih snaga koji je prešao na stranu pobunjenka i drugih bivših časnika u njihovim redovima, nisu se mogle neovisno provjeriti, ističe Monitor.

(Hina) xdh yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙