FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šijiti: 1.000 Saudijaca na Bahrein su "okupacija"

Autor: rtom
ZAGREB/MANAMA, 14. ožujka 2011. (Hina) - Zemlje Perzijskog zaljeva počele su slati vojnike u pomoć sunitskoj vladi kraljevine Bahrein kamo je u ponedjeljak ušlo 1.000 saudijskih vojnika, što je šijitska većina nazvala objavom rata, prenose agencije.

"Ulazak svakog vojnika, svakog vojnog vozila u kopneni, zračni ili morski prostor kraljevine Bahrein smatramo očitom okupacijom, zavjerom protiv nenaoružanog naroda, kršenjem sporazuma i međunarodnih konvencija", objavilo je sedam oporbenih stranaka, a među njima najveća šijitska stranka Vefak.

To je jednako objavi rata, izjavila je oporba i pozvala međunarodnu zajednicu da "zaštiti bahreinski narod od opasnosti vojne intervencije", prenosi AFP.

"1.000 saudijskih vojnika ušlo je u Bahrein u ponedjeljak (...) dio su snage Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC)", citira Reuters saudijskog dužnosnika.

Gulf Daily News, list blizak bahreinskom premijeru, objavio je u ponedjeljak da će snage GCC-a u kojima su vojnici Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Katara i Omana, štititi strateška postrojenja Bahreina.

Malenom kraljevinom Bahrein više od dva stoljeća vlada sunitska dinastija, no ta zemlja jedina u Zaljevu ima većinsko šijitsko stanovništvo koje od 14. veljače prosvjedima traži ostavku vlade i demokraciju, dok analitičari strahuju od širenja prosvjeda po cijelom Arapskom poluotoku.

Šijitske zajednice u drugim državama, posebice Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji mogle bi također početi prosvjede te bi "bahreinski nemiri mogli prerasti u regionalno sektaško nasilje koje bi se prelilo preko granica" ako bi se umiješao nearapski Iran, najveća šijitska država u regiji, kaže Ganem Nuseibe iz Partner i Cornerstone Global.

Sjedinjene Države, koje u Bahreinu imaju svoju petu flotu, pozvale su u nedjelju vladu u Bahreinu da pokaže suzdržanost i počne dijalog.

Bahreinske oporbene skupine rekle su da su s prijestolonasljednikom razgovarale o mehanizmima za nacionalni dijalog i okončanje višetjednih prosvjeda.

(Hina) xrt ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙