FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan se bori da izbjegne nuklearnu katastrofu

Autor: sdje
TOKIO, 14. ožujka 2011. (Hina) - - Japan se u ponedjeljak bori da izbjegne nuklearnu katastrofu nakon što je u noći došlo do novih eksplozija u reaktoru broj 3 nuklearke Fukushima Daiichi, a u reaktoru 2 je sustav hlađenja prestao raditi, te da spasi stotine tisuća stradalih nakon najjačeg potresa u svojoj povijesti.

Vlasti pokušavaju ograničiti i gospodarski utjecaj katastrofe koja je drastično smanjila opskrbu strujom u području Tokija gdje su tvrtke djelomično prekinule proizvodnju.

Dvije eksplozije vodika dogodile su se u ponedjeljak ujutro u reaktoru 3 nuklearne centrale Fukushima 1, koja je već teško pogođena u potresu.

Osim toga je nešto kasnije operater centrale, tokijski koncern za elektoopskrbu Tepco objavio kako je sustav hlađenja reaktora 2 u istoj nukleaki Fukushima 1 "u kvaru". Trenutno se pokušava probiti jedan ili više otvora u zgradi u kojoj se nalazi reaktor kako bi se smanjio pritisak i izbjegla eksplozija nakupljenog vodika.

"Reaktor 2 je potpuno izgubio funkciju hlađenja", potvrdio je i dužnosnik Agencije za nuklearnu sigurnost kako je objavila državna televizija NHK.

Od petka se u toj centrali događa niz teških problema zog nefunkcioniranja sustava hlađenja i pokušavaju se pronaći rješenja za sniženje tlaka u reaktorima koji se ne hlade pravilno.

Reaktor 3 izdržao je nove eksplozije, ustvrdio je u ponedjeljak operater Tokyo Electric Power (Tepco). Državni tajnik japanske vlade Yukio Edano izvijestio je da je spremnik jezgre u reaktoru neoštećen i da je mogućnost radioaktivnog istjecanja "slaba".

Slična eksplozija dogodila se u subotu na reaktoru br. 1 iste centrale, smještene oko 250 km sjeveroistočno od Tokija. Tepco je pokrenuo operaciju smanjenja pritiska na tom reaktoru, čiji se sustav hlađenja pokvario.

Japanske vlasti uvjeravaju da to istjecanje nije imalo posljedica po zdravlje osoba izvan zone blizu centrale.

Nesreća je ocijenjena razinom 4 na ljestvici od 0 do 7 za nuklearne i radiološke nesreće (Ines), slabijom od neseće u nuklearki Otok tri milje u SAD-u 1979. te 7 za Černobil u Ukrajini 1986.

Centrala Tokai 2, smještena 120 km sjeveroistočno od Tokija, također je u nedjelju imala problema s hlađenjem ali bez šteta, kako tvrde vlasti. Vlasti su uspostavile sigunosnu zonu zabrane pristupa u radijusu od 20 km oko nuklearke Fukushima Daiichi, te u radiusu od 10 km oko drugih nuklearki u toj regiji.

U području opustošenom potresom jačine 8,9 iza kojega je uslijedio tsunami, spasioci užurbano traže preživjele u ponedjeljak. Javna televizija HK javila je kako je broj poginulih u katastrofi premašio 10.000. Agencija Kyodo news javila je u ponedjeljak kako je na obalama pefektue Miyagi ponađeno oko 2.000 tijela.

Više od 300.000 ljudi u cijeloj je zemlji evakuirano, a gotovo je 2 milijuna kućanstava na hladnom sjeveru Japana bez struje i grijanja.

Premijer Naoto Kan kazao je u nedjelju da se zemlja suočava s "najvećom krizom unazad 65 godina, od Drugog svjetskog rata".

Nekoliko zemalja poput Francuske i Njemačke pozvalo je svoje državljane koji žive u području Tokija da otputuju ako mogu iz bojazni od novog potresa jačine 7 do kojeg bi moglo doći do srijede na sjeveroistoku.

Vlada je upozorila da će potres "imati znatan utjecaj na gospodarske aktivnosti brojnih sektora". Glavni japanski proizvođači automobila prekinuli su u ponedjeljak proizvodnju u čitavoj zemlji zbog teškoća s opskrbom.

(Hina) xbnš ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙