FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanska agencija o mogućem taljenju nuklearnog reaktora

Autor: dhai
ZAGREB/TOKIO, 12. ožujka 2011.(Hina) - U nuklearnoj elektrani tvrtke Tokio Electric Power broj 1 u japanskoj prefekturi Fukushima, koju je u petak pogodio razorni potres, moglo bi biti u tijeku taljenje reaktorske jezgre, objavila je u subotu japanska agencija za nuklearnu sigurnost.

U nuklearki je u subotu došlo do snažne eksplozije u kojoj je raznesen krov zgrade reaktora, a ozlijeđena su četiri radnika, izvijestila je japanska nacionalna televizija NHK.

Agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost objavila je priopćenje o mogućem taljenju jezgre, kada su cezij i jod, dva nusproizvoda nuklearne fisije, otkriveni u blizini centrale, javila je japanska novinska agencija Nikkei.

Ako se taljenje reaktorske jezgre potvrdi, to bi bila najgora nuklearna nesreća u Japanu i prvo rastapanje nukleranog reaktora u toj zemlji. Ako topljenje jezgre dovede do oslobađanja radioaktivnog materijala velikih razmjera, mnogi ljudi mogli bi biti izloženi radijaciji.

Prema izračunu širenja radioaktivnih tvari do sada, agencija je objavila da nije potrebno proširiti zonu za evakuaciju stanovnika u neposrednoj blizini objekta, izvan promjera od 10 km koji je već uspostavljen.

Prije subotnje eksplozije izviješteno je o padu razine vode koja hladi gorive šipke u oštećenom reaktoru Daichi 1, zbog čege su šipke bile izložene, što je mogući uzrok eksplozije, navodi Nikkei.

Metalni kontejner s nuklearnim gorivom u kojem traje fisijska reakcija dizajniran je tako da bude otporan na visoke temperature. Ali ako se kontejner rastali, područje u blizini goriva može biti izloženo vrlo visokim temperaturama i do 2700 Celzija. Ako su i kontejner i kupola reaktora uništeni, dolazi do oslobađanja radioaktivnih tvari.

Kada je nuklearna elektrana u pogonu, u reaktorskoj jezgri se odvija fisija ili cijepanje atoma. Toplina stvorena reakcijom koristi se za stvaranje pare, koja pokreće turbine za proizvodnju električne energije.

Toplina se održava na stalnoj razini sve dok ima dovoljno vode za hlađenje gorivih šipki. No, ako razina vode padne do točke gdje su šipke izložene temparatura raste. Prema najgorem scenariju, rast temperature može dovesti do topljenja reaktorske jezgre i eksplozivnog oslobađanja radioaktivnosti.

Agencija za nuklearnu sigurnost zatražila je od japanske vojske da osigura velike količine dodatne vode za hlađenje jezgre, navodi Nikkei.

Do taljenja reaktorske jezgre došlo je 1979. godine u američkoj nuklearki na Otoku tri milje u Pennsylvaniji, kada je pregrijeno gorivo rastalilo reaktor jer je otkazao pričuvni sustav za hlađenje.

(Hina) xdh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙