FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Van Rompuy: "arapsko proljeće" treba biti istinski početak

Autor: svuk
BRUXELLES, 10. ožujka 2011.(Hina) - Europska unija želi pomoći da se "arapsko proljeće" pretvori u istinski novi početak, poručio je u četvrtak predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, uoči izvanrednog summita čelnika zemalja članica sazvanog za petak.

"Europsko vijeće će raspravljati o tome kako ponuditi cijeloj regiji pozitivnu perspektivu, kako pomoći da arapsko proljeće bude istinski novi početak. To je od strateške važnosti za Europsku uniju", rekao je Van Rompuy koji je sazvao čija će tema biti događaji u Libiji i situacija u arapskom svijetu.

"Na južnim granicama Europe događaju se doista važne stvari. Nepovratne promjene već su se dogodile u Tunisu i Egiptu", rekao je predsjednik Europskog vijeća.

Van Rompuy ističe da libijski vođa Moamer Gadafi mora odmah otići.

"Mi ćemo jasno reći libijskim vlastima da moraju prestati koristiti silu protiv vlastitih građana. Odgovorni za to suočit će se s posljedicama. Sadašnje vodstvo mora odmah otići s vlasti", ističe Van Rompuy.

Čelnici EU-a trebali bi dogovoriti zajedničku strategiju za zaustavljanje nasilja u Libiji, koje se pretvara u građanski rat. Postoji mogućnost da daju potporu uvođenju zone zabrane leta kako bi Gadafijevim snagama onemogućili napade na ustanike i civilno stanovništvo. Za eventualno uvođenje zabrane leta nadležno je Vijeće sigurnosti UN-a.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙