FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peking: Dalaj lamin nagovještaj povlačenja je obmana

Autor: mhaj
PEKING , 10. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Najava Dalaj lame o tomu da namjerava formalno napustiti svoju političku ulogu, obmana je, a svrha joj je dovesti u zabludu međunarodnu zajednicu, izjavila je u četvrtak glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu.

"Dalaj lama često je u zadnjih nekoliko godina govorio o povlačenju. Vjerujem da je riječ o obmani čija je svrha dovesti međunarodnu zajednicu u zabludu", rekla je Jiang tijekom redovite konferencija za novinare. Dalaj lama (75) u četvrtak je indijskoj Dharamsali iznio namjeru o odustajanju od političke uloge, ocijenivši kako je stiglo vrijeme da svoje mjesto ustupi novome, slobodno izabranom nasljedniku.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir već je nekoliko puta najavljivao svoje povlačenje s dužnosti šefa tibetanske vlade u egzilu, no ne i svoje duhovne funkcije. Kineska vlada smatra da je "tibetanska vlada u egzilu ilegalna politička organizacija koju ne priznaje nijedna zemlja u svijetu".

Dalaj lamin nagovještaj o prekidu tradicije i izboru nasljednika na temelju vlastita izbora ili putem demokratskih izbora, uznemirio je budistički svijet, ali i kineske vlasti. Aktualni guverner Tibeta smatra da sadašnji, 14. Dalaj lama na zemlji nema pravo izabrati svog nasljednika u skladu s vlastitom voljom te da mora slijediti vjersku tradiciju reinkarnacije.

Dalaj lama, kojega službeni Peking smatra separatistom, u svojoj je autobiografiji "Sloboda u egzilu" nagovijestio da se njegov nasljednik neće "ponovno roditi" u Kini. Napisao je da će se, ukoliko Tibet ne bude slobodan, Dalaj lama reinkarnirati na drugome mjestu. Guverner Tibeta smatra da Dalaj lama nema pravo napustiti instituciju reinkarnacije. I službeni Peking smatra kako upravo Kina mora potvrditi sve reinkarnacije živih Buda ili viših vjerskih ličnosti tibetanskog budizma te da mora potvrditi i sljedećeg Dalaj Lamu.

"Moja želja da prenesem ovlasti na nekog drugog nema nikakve veze s odustajanjem od moje duhovne uloge", kazao je Dalaj lama. Neki budisti strahuju da bi, kad Dalaj lama umre, Kina mogla izabrati njegova nasljednika ili da bi mogla postojati dvojica Dalaj lama, jedan izabran u egzilu i drugi kojega priznaje Peking.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙