FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina: 140 mlrd eura za 10 milijuna stanova

Autor: rtom
PEKING, 9. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Kina je u srijedu najavila da će u 2011. uložiti više od 1.300 milijardi juana (142,5 milijardi eura) u 10 milijuna socijalnih stanova za kućanstva slabije platežne moći suočene s vrtoglavim rastom cijena nekretnina.

Oko 10 milijuna stanova bit će obnovljeno ili sagrađeno ove godine za kućanstva s niskim primanjima, rekao je zamjenik ministra stanogradnje Qi Ji na rubu godišnjeg zasjedanja Svenarodnog kineskog kongresa.

Vlada će uložiti 500 milijardi juana, a ostatak će priskrbiti promotori i same obitelji korisnice kroz povoljne kredite i subvencije, rekao je doministar na konferenciji za novinare u Pekingu.

Kina je lani planirala izgraditi 5,8 milijuna stanova za siromašnije stanovnike u čemu nije uspjela, piše službeni tisak.

Gradske vlasti uvelike pune svoj proračun prodajom građevinskog zemljišta te zato oklijevaju spustiti cijene zemljišta za gradnju stanova. No, strah od socijalnih nemira i nezadovoljstva zbog rasta cijena hrane i nekretnina primorao je vladu da stambeni problem ozbiljno shvati, piše AFP.

Otvarajući plenarno zasjedanje kineskog parlamenta u subotu, premijer Wen Jiabao obećao je boriti se protiv previsoke cijene stanova i iskorijeniti spekulacije u tom sektoru. Svi oni koji bi se manipulacijama pokušali obogatiti, snosit će posljedice, najavio je.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙