FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U subotu kineski zastupnici o 12. petoljetki

Autor: rtom
ZAGREB, 3. ožujka 2011. (Hina) - Nužnost smanjenja jaza između najbogatijih i najsiromašnjih radi osiguranja stabilnog rasta drugoga svjetskog gospodarstva tema je godišnjega Svenarodnoga kineskog kongresa u Pekingu koji će se od subote odvijati uz snažne mjere sigurnosti što otkriva strah vlasti od socijalnog bunta i utjecaja arapske revolucije.

Gotovo 3.000 zastupnika Svenarodnog kineskog kongresa prihvatit će 12. petogodišnji plan (2011.-2015)., kojega su ciljevi poboljšati životni standard najsiromašnijih, borba protiv onečišćenja i inovacije, piše agencija AFP u najavnom tekstu.

AFP objašnjava da je to najveći parlament na svijetu i u teoriji vrhovno tijelo kineske države, no ono u praksi potvrđuje odluke uskog vodstva Kineske komunističke partije.

Nakon desetljeća galopirajućeg rasta Peking teži održivu dugoročnom rastu uz povećanje domaće potrošnje i smanjenje ovisnosti o izvozu i stranim ulaganjima, što analitičari ocjenjuju prekretnicom u odnosu na dosadašnju shemu gospodarskog razvoja.

Premijer Wen Jiabao najavio je u nedjelju da će zemlja težiti godišnjem rastu od 7 posto idućug pet godina, što je manje od uobičajenog cilja od 8 posto, odnosno rasta u 2010., od 10,3 posto.

Kina ima golem suficit u razmjeni s ostatkom svijeta, a jedan od razloga je umjetni tečaj nacionalne valute, zbog čega strani partneri optužuju Kinu za nelojalnu praksu. Peking naime priječi aprecijaciju juana koji je podcijenjen 40 posto, čime ostvaruje prednost pri izvozu svojih proizvoda.

U petogodišnjem planu zacrtani su smanjenje onečišćenja okoliša uvođenjem poreznih mjera i ulaganje u obnovljive energije. Peking će uložiti više od 422,4 milijarde eura u sektore biotehnologije, zaštitu okoliša i čiste automobile, piše u najavama kongresa na koje se poziva AFP.

Wen je najavio da će Kina održati dostatnu proizvodnju žitarica unatoč najvećoj suši zadnjih desetljeća u velikoj žitnici na sjeveru, a predsjednik Hu Jintao da će "prioritet biti socijalna stabilnost". Kina je u 2010. postala drugo svjetsko gospodarstvo, no s inflacijom od 4,9 posto, s bujanjem cijena hrane, stanova i osnovnih životnih potreba i produbljivanjem jaza između bogatih i siromašnih.

Godišnje zasjedanje proteći će u želji da se izbjegne svaki socijalni bunt, ističu strani mediji i dodaju kako su zadnjih tjedana kineske vlasti sve nervoznije jer je arapska revolucija početkom godine potaknuta rastom cijena hrane i sve je više kineskih facebookovaca koji pozivaju svoj narod da slijedi primjer Bliskog istoka.

Sigurnosne snage od 25. veljače kontroliraju stotine kineskih boraca za ljudska prava otkako su internetom zaredali pozivi za održavanjem kineske "revolucije jasmina", što vlasti žele spriječiti u samome začetku.

Gotovo 180.000 policajaca, čuvara, vatrogasaca, prometnih policajaca bit će raspoređeno u Pekingu tijekom kongresa, a pomagat će im 560.000 dragovoljaca. Pojačan je nadzor sredstava javnog prijevoza i ulazak vozila u Peking te zračni promet, piše China Daily.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙