FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS obilježio Dan žena

Autor: dber
ZAGREB, 8. ožujka 2011.(Hina) - Tradicionalnim polaganjem cvijeća na biste sestara Baković u Zagrebu danas je Hrvatska narodna stranka (HNS) obilježila Međunarodni dan žena, 8. ožujka, podsjetivši kako je ime Prolazu sestara Baković vraćeno upravo na inicijativu zagrebačkih HNS-ovaca.

Potpredsjednik HNS-a Jozo Radoš je izjavio kako na taj način HNS želi odati počast sestrama Baković i njihovom doprinosu antifašističkoj ideji, ali i svim ženama u modernom društvu te upozoriti da u mnogim područjima nisu ravnopravne s muškarcima.

"Još uvijek se imamo za što boriti. Ako u Švedskoj ima mjesta za napredak u pravima žena, onda ima i u Hrvatskoj", kazao je Radoš navodeći da ni u Švedskoj, niti u Hrvatskoj žene s istim obrazovanjem kao i muškarci, nemaju ista primanja. Naveo je da su u posljednih 20-ak godina uočeni pomaci u pravima žena, no važnije je, kaže, da se podigne razina svijesti, no to duže traje.

Radoš je na upit novinara zašto HNS nije prihvatio poziv premijerke Jadranke Kosor za sastankom kako bi se raspravila aktulana situacija u državi, odgovorio da treba razgovarati, ali da razgovori trebaju biti sadržajni, a ne protokolarni.

Rekavši kako je poziv predsjednika Ive Josipovića došao ranije, ustvrdio je da je poziv premijerke na neki način izazvan.

Napomenuo je i da se premijerka nije odazvala na pozive opozicije da se obrati Hrvatskom sabor kada su počeli prosvjedi što je, kaže Radoš, zanemarivanje parlamenta i političke komunikacije.

Radoš je mišljenja da će se razgovori s premijerkom ipak održati, ali da treba premostiti sadašnja neslaganja i neusuglašenosti oko termina i dinamike razgovora.

Rekao je i da će datum izbora sigurno biti tema i zahtjev razgovora s premijerkom. "Ali da li će biti decidiran ne mogu reći. Bit će to plod konzulatacija unutar Saveza sa promjene", kazao je i dodao da zajedno idu i na konzultacije s predsjednikom Republike.

Narančaste ruže Zagrepčankama su danas dijelile istaknute zagrebačke HNS-ovke Morana Paliković Gruden, Alenka Košiša Čičin Šain i Sonja Koenig. Predsjednik stranke Radimir Čačić i predsjednica Kluba saborskih zastupnika HNS/HSU Vesna Pusić, iako su najavili dolazak u Prolaz sestara Baković, ispričali su se neodgodivim obvezama.

(Hina) xbdj ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙