FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o razvojnoj pomoći Hrvatske inozemstvu u 2009.

Autor: vlar
ZAGREB, 23. veljače 2011.(Hina) - Godišnje izvješće o provedbi službene razvojne pomoći Republike Hrvatske inozemstvu, u što je 2009. utrošeno 128,5 milijuna kuna, pozdravio je u poslijepodnevnom dijelu saborske sjednice Klub HDZ-a, koji je istaknuo da smo od zemlje primateljice pomoći prerasli u donatoricu, dok su Klubu HNS/HSU-a bili sporni kriteriji po kojima se pomoć dodjeljuje za pojedine projekte u BiH.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo uvodno je izvijestio kako je Republika Hrvatska u 2009. poslala pomoć u 30 zemalja, u prvom redu u zemlje regije, zatim u područja ratnih sukoba te u zemlje subsaharske Afrike.

Najveću pomoć dobila je BiH u iznosu od 112,8 milijuna kuna, slijedi Afganistan s 1,5 milijuna kuna te Srbija sa 735 tisuća kuna.

Riječ je o prvom izvješću o hrvatskoj razvojnoj pomoći drugim zemljama, a koje pokazuje da je Hrvatska u proteklih 20 godina uspjela prijeći put od zemlje primateljice do davateljice pomoći, istaknuo je državni tajnik Nobilo.

Uz potporu izvješću Kluba HDZ-a, Marija Pečinović Burić istaknula je značaj pomoći Hrvatima u dijaspori, ali i nerazvijenim zemljama u kojima gotovo 2,5 milijardi ljudi živi s manje od dva dolara dnevno.

Međunarodna razvojna pomoć dio je vanjske politike Republike Hrvatske, u tu svrhu izdvajamo 0,04 BDP-a, a taj bi udjel, s obzirom na uvjete pristupanja EU, ubuduće trebao porasti na 0,17 posto, rekla je Pečinović Burić.

Miljenko Dorić (HNS/HSU) izrazio je sumnju da je Hrvatska u sadašnjem trenutku u stanju izdvojiti toliki novac za međunarodnu pomoć. Komentirajući izvješće za 2009., Dorić je bio posebno kritičan prema kriterijima po kojima su financirani crkveni projekti u BiH.

"Pomogli smo im u oko 440 projekata, a petina sredstava otišlo je mimo međudržavnog sporazuma Republike Hrvatske i BiH, po kriterijima koji zastupnicima Hrvatskog sabora nisu jasni", kazao je Dorić. Dodao je kako su milijuni kuna hrvatskih poreznih obveznika otišli u BiH, te da je financirano više od 100 projekata obnove tamošnjih crkvenih objekata, župnih ureda i samostana, upitavši "što je tu razvojno".

Potporu saborskih klubova dobio je i prijedlog odluke o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice, koji bi se u Hrvatskoj ubuduće obilježavao treće subote u siječnju, a pridonio bi jačanju prevencije i educiranosti žena o zarazi humanim papiloma virusom (HPV).

U raspravi je posebna pozornost posvećena opravdanosti masovnog cijepljenja djevojčica protiv HPV-a.

Danica Hursa (HNS) ustvrdila je kako je "djecu lakše cijepiti, nego ih odgajati da cijene sebe i svoje tijelo", te se zauzela za edukaciju i individualni pristup cijepljenju.

Odgovorio joj je Boro Grubišić (HDSSB) rekavši kako je problem zaraze HPV-om daleko složeniji, jer po statističkim podatcima svaki dan u Hrvatskoj jedna žena oboli od te bolesti.

Hrvatska država trebala bi omogućiti besplatno cijepljenje protiv HPV-a kako bi ono bilo dostupno svim djevojkama, ističe Grubišić, upitavši zašto se proskribira cjepivo koje je dokazano učinkovito.

(Hina) xvl ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙