FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na suđenju "Pumama" 40-ak svjedoka

Autor: sobr
ZAGREB, 8. ožujka 2011. (Hina) - Na suđenju sedmorici bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske "Pume" optuženih za strijeljanje šestorice srpskih ratnih zarobljenika 1995. u akciji "Maestral 2" saslušat će se 40-ak svjedoka tužiteljstva, a i obrana je najavila da će tijekom postupka predložiti svoje svjedoke.

Suđenje je započelo čitanjem optužnice zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva te očitovanjem optuženih o krivnji. Sva sedmorica bivših gardista izjavili su da se ne osjećaju krivima za ratni zločin počinjen 9. i 10. rujna 1995. u mjestima Mliništa i Halapići kod Glamoča u Bosni i Hercegovini.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Marijana Garca potom je usvojilo sve dokazne prijedlog tužiteljstva pa će se tako saslušati 40-ak svjedoka i sudsko-medicinskog vještaka te pročitati ratni dnevnik "Puma" na dan strijeljanja, izvještaj o ekshumaciji žrtava koji je sastavljen u Banjoj Luci te brojna druga vojna dokumentacija.

Obrane su predložile saslušanje nekolicine svjedoka koje tužiteljstvo nije predložilo, a ispitani su u prethodnom postupku, među ostalim i vozača prvooptuženog Emila Črnčeca, a branitelj prvooptuženog, bivšeg dozapovjednika "Puma" brigadira Emila Črnčeca, odvjetnik Željko Olujić najavio je da će naknadno predložiti još svjedoka.

Uvjeren da će u postupku dokazati da njegov branjenik nije počinio ratni zločin, Olujić je nakon rasprave izjavio kako suđenje ima "političku konotaciju", ali da se nada da će sud "biti imun na to" i da će suditi samo na temelju činjenica i dokaza.

Suđenje se nastavlja 28. ožujka. Za travanj i svibanj zakazano je 15-ak rasprava, a predviđeno je da se na svakoj saslušaju četiri svjedoka.

Optužene se tereti da su zločin počinili po naredbi tadašnjeg zapovjednika brigade Ivana Koradea. Uz Črnčeca, koji je do umirovljenja na vlastiti zahtjev bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, optuženi su Tihomir Šavorić, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Anto Novačić, Robert Precehtjer, Nenad Jurinac, koji je bio u stožeru brigade, te Goran Gaća i Robert Bevak.

Optuženi su uhićeni u lipnju 2009., a u listopadu iste godine, na dan kada je podignuta optužnica pušteni su na slobodu, no kasnije su ponovno vraćeni u pritvor iz kojega su na suđenje dovedeni u lisicama.

U egzekuciji u Mliništima i Halapićima hicima iz automatskih pušaka ubijeni su zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac.

(Hina) xso yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙