FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjedočenje na suđenju za vlak smrti

Autor: zjur
SPLIT, 1. ožujka 2011. (Hina) - Suđenje petorici okrivljenih za željezničku nesreću u Rudinama, u kojoj je u srpnju 2009. poginulo šestero i ozlijeđeno 55 putnika, nastavljeno je danas na Županijskome sudu u Splitu svjedočenjem Žarka Rogana, putnika u vlaku kojem je u nesreći poginula supruga Mirna.

"U Kninu sam primijetio da vlak ne koči pa sam supruzi rekao da nećemo živi stići u Split. Kada smo prošli Perković, sve je izmaknulo kontroli. Vlak se tresao u okukama, više nije kočio. Ubrzavao je ... počeo se snažno drmati. Kočnice se nisu čule. Vlak je udario u kamenje pokraj pruge tri puta prije nego što je izletio s tračnica", rekao je Rogan.

Bilo je zaista grozno i traumatično, stvari su letjele, ljudi su vikali od bolova, plakali, rekao je prepričavši sudskom vijeću kako je nakon nesreće kroz prozor spašavao unuke.

Žarko Rogan (72), umirovljeni inženjer strojarstva koji je 42 godine radio u Njemačkoj kao tehnički savjetnik za sustave kočenja, u vlaku je bio sa suprugom Mirnom, koja je poginula, i dvjema unučicama koje su lakše ozlijeđene. On je bio teže ozlijeđen.

Rekao je kako je za vrijeme vožnje imao osjećaj da nagibni sustav vlaka ne radi i da su putnici imali osjećaj da ih se "ljulja" ili "baca". "Ove se nagibne kompozicije ne voze na starim, nego na novotrasiranim prugama", napomenuo je i dodao kako se dva tjedna prije te željezničke nesreće vozio istom kompozicijom iz Zagreba prema Splitu. "Tada nisam osjetio takve probleme s kočenjem", zaključio je svjedok.

Pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Damir Romac pojavili su i Ines Bodet-Bakić, Parižanka kojoj je u tom vlaku poginula kći Lorraine Bodet (33), zagrebački liječnik Ilija Alvir, kojem je poginuo sin Domagoj (21), i Marko Gaj iz Splita, kojem je u toj nesreći poginuo brat Emil. Oni su rekli kako ne mogu govoriti o okolnostima nesreće jer nisu bili u vlaku te da će naknadu štete tražiti privatnom tužbom.

Isto su se tako u dopisu sudu očitovali članovi obitelji poginuloga Krešimira Trajbara te najmlađe putnice Petre Radić (19), koji nisu došli danas.

Županijsko državno odvjetništvo iz Splita za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti počinjeno s neizravnom namjerom tereti bivšeg direktora poslova ekologije i zaštite u Infrastrukturi Hrvatskih željeznica (HŽ) Ivana Medaka, direktora tvrtke "Intrade" koja je nabavljala retardante za HŽ Ivana Tomaškovića, savjetnika u toj tvrtki Jozu Bazinu, voditelja protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Dragu Rogulja i vatrogasca DVD-a iz Strušca Branka Tišljara. Oni su sudjelovali u nabavi i korištenju retardanta TG-300, čije je nanošenje na tračnice uzrokovalo tragediju, a bili su svjesni opasnosti koja od njega prijeti, stoji u optužnici.

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka, mahom putnika koji su bili ozlijeđeni u toj nesreći.

(Hina) xzjur yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙