FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospić: sutra ponovljeno suđenje Cekinoviću

Autor: vhor
KARLOVAC, 1. ožujka 2011. (Hina) - Na sudu u Gospiću, nakon dviju ukinutih osuđujućih nepravomoćnih presuda karlovačkog Županijskog suda, za ratni zločin protiv civila u Slunju u studenome 1991. godine, održat će se u srijedu i četvrtak ponovljeno, treće suđenje Mići Cekinoviću, zapovjedniku teritorijalne obrane Primišlja u sastavu tzv. krajinske vojske, a održat će se pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

Sudac Dušan Šporčić, kojemu je predmet dodijeljen, kazao je Hini da će saslušati svjedoke koji su već bili saslušavani u ranijem postupku, a za prva dva zakazana ročišta pozvano je 16 svjedoka.

Cekinović, koji je na državnoj granici Srbije i BiH bio po međunarodnoj tjeralici uhićen u travnju 2009. godine i izručen pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, najprije je iste godine na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen na jednu godinu zatvora, te prošle godine u ponovljenom suđenju na četiri godine zatvora, ali je i tu odluka Vrhovni sud ukinuo i odredio ponovljeno suđenje.

Vrhovni sud je prošlogodišnju presudu ukinuo jer je "izreka presude proturječna razlozima presude", upozorivši da naziv konvencija čija su pravila povrijeđena inkriminiranim postupanjem u dispozitivu optužnog akta mora odgovarati onom u izreci presude i u obrazloženju. Vrhovni sud je osim toga utvrdio i da su izneseni razlozi nejasni, te zbog tih povreda kaznenog postupka predmet vratio na ponovno suđenje.

U obraloženju druge osuđujuće presude piše da je Cekinoviću dokazano da su pripadnici njegove postrojbe 14. studenoga 1991. godine u Gornjem Primišlju bez ikakva povoda izudarali civila Tomu Kosa i bez pravne osnove odveli ga i zatvorili na slunjskome vojnom poligonu i da su 16. studenoga ubili civila Pavu Ivšića, ali je bio oslobođen optužbe za uništavanje kuća i protjerivanje Hrvata.

Zbog ubojstva Pave Ivšića osmogodišnju zatvorsku kaznu u Lepoglavi služi Nenad Tepavac, tada vojnik u TO Primišlje kojem je zapovijedao Cekinović, a zbog napada i razaranje Slunja, zatvorsku kaznu u Srbiji (po presudi karlovačkog suda) služi Cekinovićev nadređeni Miljan Strunjaš.

(Hina) xvhor yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙