FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvadeseta obljetnica "Gromova"

Autor: vhor
KARLOVAC, 23. veljače 2011. (Hina) - Udruga Specijalne jedinice policije "Grom", prve borbene postrojbe u Karlovačkoj županiji, i karlovačka Policijska uprava s nekoliko aktivnosti obilježavaju 20. obljetnicu osnutka i pobjedonosnoga ratnog puta u Domovinskom ratu.

U Informativnom centru karlovačke Policijske uprave otvorena je izložba plakata s ratnim putem te postrojbe, pobjedama i žrtvama, te izložba odora i opreme, od prvih 1991. do suvremenih 2001. godine, jer je djelovala do 2001. godine, kada je transformirana u Interventnu jedinicu policije karlovačke Policijske uprave sa sjedištem u Erjavcu.

U Erjavcu će se 3. ožujka u nazočnosti nekoliko visokih dužnosnika Ministarstva unutarnjih poslova održati prigodni program u sklopu kojega će se otvoriti spomen-soba poginulim pripadnicima Specijalne jedinice policije, najavila je glasnogovornica karlovačke Policijske uprave Andreja Lenard.

Predsjednik te udruge Dražen Petrović poziva svih tisuću pripadnika specijalne policije, onih dvije stotine iz Karlovca, Duge Rese, Slunja i Ogulina koji su sudjelovali u osnutku postrojbe 1. ožujka 1991. i one koji su poslije prošli kroz postrojbu, da se 4. ožujka odazovu na postrojavanje na karlovačkom Trgu Josipa bana Jelačića pred svojim ratnim ministrom Ivanom Jarnjakom.

Nakon tog postrojavanja, mimohoda, polaganja vijenaca i paljenja svijeća poginulim suborcima, slijedi druženje u restoranu "Kristal" s prikazivanjem dokumentarnog filma o ratnim zbivanjima 1990. i 1991. godine.

Postrojba je 1991. prva oružjem branila Karlovac, Ogulin, Slunj i Dugu Resu, a poslije je djelovala i na području zapadne Slavonije, Papuka, Gospića i Velebita, sve do Cavtata i Prevlake, te je sudjelovala u oslobodilačkim operacijama Maslenici, Medačkome džepu, Bljesku i Oluji.

U ratu je poginulo njezinih sedam specijalaca, ranjeno ih je pedeset i zatočeno dvanaest.

(Hina) xvhor yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙