FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Gromovi" slave 20. obljetnicu

Autor: vhor
KARLOVAC, 3. ožujka 2011. (Hina) - Karlovačka Policijska uprava (PU) obilježila je danas u Malom Erjavcu kod Karlovca 20. obljetnicu utemeljenja Specijalne jedinice policije "Grom" i njezina pobjedonosnog ratnog puta.

Dražen Vitez, izaslanik ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, i načelnik PU-a Josip Ćelić otvorili su danas spomen-sobu sedmorici poginulih pripadnika "Gromova" te uručili plakete dvanaestorici specijalaca koji su u toj postrojbi svih 20 godina. Svečanosti su uz uzvanike MUP-a nazočili vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske Zvonko Peternel, karlovački župan Ivan Vučić, saborski zastupnik Ivan Bogović te rodbina poginulih branitelja.

Tijekom svečanosti u sjedištu Interventne jedinice policije PU-a (sljednice "Gromova") u Malom Erjavcu Dražen Vitez je čestitao svim specijalcima djelatnog i pričuvnog sastava, kazavši da u novijoj povijesti nije zapisano da je igdje u svijetu policija odigrala tako važnu ulogu u stvaranju i obrani svoje države kao hrvatska policija. Agresor unatoč tehničkoj nadmoći i brojnosti u ljudstvu nije uspio slomiti ni duh pripadnika jedinice specijalne policije ni duh hrvatskog naroda, kazao je Vitez.

U propovijedi na misi biskup Jezerinac naglasio je da trebamo razlučiti snagu i opseg dobra i zla u zbivanjima 90-ih godina, a današnji političari trebaju znati da ciljevi i sredstva političkog djelovanja mogu biti uspješni samo ako su podređeni visokim etičkim i moralnim normama te da samo časna, moralna i poštena politika može donijeti trajne plodove. Govoreći o ratnim strahotama, Jezerinac je kazao da u svakom ratu ima i pojedinačnih ispada i zločina, ali da to nikomu ne daje pravo da ne razlikuje napadača od branitelja. Zato nas i zbunjuju haaške optužbe jer bi taj sud jako dobro trebao vrjednovati tko je bio agresor, a tko se branio, ustvrdio je.

Koliko je ovoj zemlji i tada bilo stalo do mira, pokazuje i čin donošenja Zakona o aboliciji, rekao je Jezerinac, ocijenivši da agresoru ni danas to nije na pameti. U vezi s tim zakonom Jezerinac je rekao kako branitelji očekuju istovjetan čin i s druge strane. Valja očekivati da će se kao znak "dobre volje" i želje za mirom pojaviti potreba da se zakonom o obostranoj aboliciji stvaraju povijesni uvjeti za bolje sutra na ovim prostorima, zaključio je Jezerinac .

Zapovjednik današnje Interventne jedinice policije Dražen Petrović, ujedno i predsjednik Udruge SJP „Grom“, podsjetio je da je kroz njihovu postrojbu prošlo oko tisuću branitelja, od kojih je oko 200 sudjelovalo u stvaranju postrojbe

Postrojba je osim obrane gradova i sela u Karlovačkoj županiji sudjelovala u oslobađanju zapadne Slavonije, Papuka, Gospića, Velebita do Cavtata i Prevlake, te u oslobodilačkim operacijama "Maslenica", "Medački džep", "Bljesak" i "Oluja". Osim sedmorice poginulih pedeset je pripadnika ranjeno, od kojih 16 teško, a u zatočeništvu su bila dvanaestorica.

Udruga će sutra pred svojim ratnim ministrom Ivanom Jarnjakom postrojiti više stotina pripadnika na Trgu bana Josipa Jelačića u Karlovcu.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙