FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISPRAVAK VIJESTI HNA3236 "Sabor: klub HDZ-a ..."

Autor: vlar
ZAGREB, 4. ožujka 2011.(Hina) - Molimo korisnike da isprave naslov vijesti HNA3236 koji ispravno glasi Saborski klubovi podržali imenovanje 11 članova Programskog vijeća HRT-a.

Ispravak vijesti HNA3236

Saborski klubovi podržali imenovanje 11 članova Programskog vijeća HRT-a

ZAGREB, 4. ožujka 2011.(Hina) - Molimo korisnike da isprave naslov vijesti HNA3236 koji ispravno glasi Saborski klubovi podržali imenovanje 11 članova Programskog vijeća HRT-a.

Ispravljeni naslov i vijest ponavljamo u cijelosti:

Saborski klubovi podržali imenovanje 11 članova Programskog vijeća HRT-a

ZAGREB, 4. ožujka 2011.(Hina) - Saborski klubovi podržali su danas imenovanje 11 članova Programskog vijeća HRT-a koje je predložio Odbor za medije, a najviše polemika u raspravi je ponovno izazvala uređivačka politika javne televizije oko čije se objektivnosti nisu uspjeli složiti vladajući i oporba.

U raspravi o predloženoj listi kandidata za Programsko vijeće, Sunčana Glavak (HDZ) upozorila je kako su neki HRT-ovi urednici proteklih dana prešli granicu između "objektivnog informiranja i aktivnog sudjelovanja".

"Svako ima pravo izraziti svoju slobodnu volju, ali se tada mora ograditi od svoje funkcije novinara ili urednika. Javna televizija treba istinito obavještavati, a ne biti utočište lažnih veličina", poručila je.

Odgovorio joj je Nenad Stazić (SDP), poručivši zastupnicima da nemaju pravo uređivati i komentirati program HRT-a. "Naša je zadaća imenovati vijeće koje će izabrati ravnatelja i nadzirati zakonitost rada HRT-a, a ne komentirati uređivačku politiku", ocijenio je.

Stazić je istaknuo da je Odbor za medije predložio Saboru listu od 11 kandidata za Programsko vijeće. Podsjetio je da se oko kandidata nisu uspjeli usuglasiti saborski klubovi, tako da parlamentarna manjina predlaže svojih pet, a većina svojih šest članova.

Josip Jović, Petar Lovrić, Milan Kujundžić, Darko Grivičić, Josip Čerina i Viktorija Car predloženi su od strane vladajućih klubova zastupnika (HDZ, HSS, SDSS i nacionalnih manjina), a Ivo Goldstein, Sanja Ivić, Branko Karabatić, Nada Zgrabljić Rotar i Ante Tomić prijedlozi su imena oporbenih klubova (SDP, HNS/HSU i IDS).

Stazić je, ipak, izrazio žaljenje što vladajući i oporba nisu postigli visoki stupanj konsenzusa oko kandidata za članstvo u Vijeću, ali i ocijenio kako je u tom HRT-ovu tijelu utvrđena ravnoteža.

Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) rekao je da tek treba vidjeti hoće li predloženi sastav Vijeća moći odgovoriti na zahtjeve očuvanja programskih standarda na HRT-u.

Prigovore da je sastav Vijeća predložen strančarenjem, ocijenio je dijelom opravdanima, primjer čega je, kaže, i činjenica da je za članicu Vijeća bila kandidirana kćer najbolje premijerkine prijateljice.

"Nije se vrijeme igrati čašću kada predlažemo ljude kojima je jedina kvalifikacija prijateljstvo s najvišim dužnosnicima vladajuće stranke", rekao je i izazvao niz reakcija HDZ-ovih zastupnika.

"To su mizerna razmišljanja i etiketiranja", poručio mu je Boris Kunst (HDZ).

Boro Grubišić je najavio suzdržanost HDSSB-a prema predloženoj listi kandidata, koju je nazvao "idiličnom slikom i rezultatom dobro izbalansirane nagodbe".

Uredništvo Hine

(Hina) xvl/xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙